Gå til innhold
Arkivverket

Informasjon om reparering - Krigshistorie


Øyvind
 Del

Recommended Posts

Hei

 

Vi har en person i familien som har en interessant historie vi gjerne vil grave litt i. Historien sier at mannen bodde i Polen i tenårene sine under krigen, og var delaktig i undergrunnsbevegelsen. Etter at russerne rullet gjennom landet, kom hans språk-kunnskaper til nytte, og han var med russerne inn i Tyskland som tolk for en russisk Oberst.

 

Etter krigen var han en periode i en Amerikansk leir i Østerrike før han ble repatriert.

 

Hvor kan jeg starte å lete for å pussle sammen dokumentasjon til dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer litt an på hva som skjedde med ham videre. Kom han til Norge, kan det ligge enkelte opplysninger i "fremmedsaken", som enten kan være oppbevart i et statsarkiv eller i RIksarkivet. Noen ganger inneholder slike saksmapper mye om vedkommendes liv før ankomst til Norge. Andre ganger er det lite med opplysninger. Er det norsk fremmedsak, anbefaler vi en henvendelse til det statsarkiv som dekker distriktet han innvandret til, eller til Riksarkivet som har sentrale utlendingsmyndigheters arkiv.  Hvis han ikke kom til Norge, må vi vise til de aktuelle utenlandske arkiv, som selv må svare for situasjonen der. 

 

Vennlig hilsen

Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer litt an på hva som skjedde med ham videre. Kom han til Norge, kan det ligge enkelte opplysninger i "fremmedsaken", som enten kan være oppbevart i et statsarkiv eller i RIksarkivet. Noen ganger inneholder slike saksmapper mye om vedkommendes liv før ankomst til Norge. Andre ganger er det lite med opplysninger. Er det norsk fremmedsak, anbefaler vi en henvendelse til det statsarkiv som dekker distriktet han innvandret til, eller til Riksarkivet som har sentrale utlendingsmyndigheters arkiv. Hvis han ikke kom til Norge, må vi vise til de aktuelle utenlandske arkiv, som selv må svare for situasjonen der.

 

Vennlig hilsen

Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Takk,

 

Det jeg glemte å nevne er at han var Norsk Statsborger både før og etter krigen. Hans familie jobbet for en Norsk bedrifts fabrikk i Polen.

 

Etter krigen kom han hjem med båt over Drammen, og utvandret senere til USA. Rundt 1980 kom han og kona tilbake til Norge igjen.

Vennlig Hilsen

Øyvind

Endret av Øyvind
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.