Gå til innhold
Arkivverket
Berit Knudsen

Ovnsplate. Oversettelse av latin.

Recommended Posts

Berit Knudsen

Dette er nok ikke direkte slektsspørsmål, men jeg håper noen kan hjelpe meg alikevel.

 

Jeg har en gammel ovn (arvet) hvor det på de to største sideplatene står "America afflicta gemens" med bilde av en indianer med pilkogger sittende på en krokodille og på de to andre to små platene i hver ende står det: "R.Arv.1713" og  "F4". (kong Fredrik 4).

 

Er det noen her som vet noe om gamle ovner, og som skjønner hva som står på denne ?

Jeg går ut fra at dette er en gammel oven, men jeg vet jo egentlig ikke hvor gammel den er.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alexander Glasø

Du er nok ikke den eneste som har lurt på dette, og denne skriften er visst å finne fra flere lignende, støpte gjenstander fra omtrentlig samme periode. Det var vel en av fire slike fraser:

 

"Europa orbata lugens
Africa indignata fremens
Asia examinata suspirans
America afflicta gemens"

 

"Europa orbata lugens" betyr vel noe sånn som "Europa sørger sine tap" og "America afflicta gemens" er vel noe lignende "Amerika sukker tungt." Det kan være en henvisning til en slags Europeisk tragedie i begynnelsen på 1700-tallet. På et annet forum ble det foreslått den Store Nordiske Krig eller et pestutbrudd som mulige "motivasjoner" for teksten.

 

Bildet du beskriver er beskrevet et annet sted fra en lignende gjenstand, datert til midten av 1600-tallet: "Vrouwelijke personificatie van Amerika als vrouw met hoofdtooi van veren en pijl en boog zittend op kaaiman of krokodil. Zij droogt haar tranen en rouwt aldus de titel," oversatt "Kvinne personifiseringen av Amerika som en kvinne med hodepryd av fjær og buer sitter på alligator eller krokodille. Hun tørker tårene sørger over tittelen"

 

 

Endret av Alexander Glasø

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Berit Knudsen

Takk for hjelpen Alexander og Astrid.

 

Da får jeg se om jeg kan finne ut hvor kong Fredrik IV kommer inn i bildet.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alexander Glasø

Kan det hende at kong Fredrik IVs initialer er der simplelthen fordi han var konge i 1713? Selv syntes jeg det er litt merkelig at det står "F4" framfor "F.IV" hvis det er en referanse til kongen, men jeg har ikke noen oversikt rundt tradisjonene med format av regentnummer.

 

Angående "R. Arv. 1713" forhørte jeg meg med en tysk venninne som underviser i eldre historie og Latin ved et universitet i Berlin. Hun kan jo ikke noe spesifikt om 1700-talls kakkelovner, men hadde disse tankene rundt den:

 

As it gives a date, I would speculate that R could stand for "rege" or "regno"
 
...
 
Could Arv be an abbreviation for where he is king? Of course nothing as obvious as "Denmark" 
This is a bit farfetched, but "Arv" could be an abbreviation for "Arusium". This is one Latin form that was used for Aarhus. Classical Latin doesn't know any difference between "u" and "v", very often "v" is used in inscriptions instead of "u".
Just a guess. But as I found at least on Danish reference to an oven with the Latin phrase, I am wondering, if this could be where the oven was produced.
 
...
 
But I can't see any logical connection between the "R" and the "Arv" at this point.
 
...
 
I enjoy puzzles like this one. Don't have much time today to dig deeper. If I get any new ideas on "R Arv", I will msg you.

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alexander Glasø

Etter et søk på NB.no på "R. Arv." fant jeg noe som kan være av interesse: http://www.nb.no/nbsok/nb/5f615a931960ed831b6ed8a0317929f2?index=4#73

 

Ser ut som "R. Arv." faktisk står for "Richelieus Arvinger" og er en signatur. Flere eksempler er nevnt senere ut i boken på side 64 og omfatter en gjenstand identisk med din ovn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.