Gå til innhold
Arkivverket
Leif Biberg Kristensen

Drep et slektsvirus: Marthe Christensdatter død på Trolldalen i Andebu 1830 og hennes opphav

Recommended Posts

Leif Biberg Kristensen

I serien «Drep et slektsvirus» vil jeg komme med et bidrag. Det gjelder paret Hans Tollefsen Lillefjære og kone Marthe Christensdatter, begge fra Solum i Telemark. De fikk dattera Karen på Lillefjære i Solum i 1782. En gang i nittiåra flyttet de til gården Lislebø i Fon, Ramnes prestegjeld i Vestfold. De flyttet ca. 1804 videre til Trolldalen i Andebu, hvor Marthe er død i 1830.

I Andebu Bygdebok, del II, Gårds og Slektshistorie, Andebu hovedsogn side 587, skriver forfatteren Arne Gallis at «Hans Tollefsen var g1. med Marte Kristensdtr. Elgtvedt f. 1759, d. 1830.» (Se 54 Trolldalen, bruk 1). Påstanden har vist seg å være helt feilaktig. Se tråden «Marthe Christensdatter Eltvet på Solumslektsforum, samt egen artikkel om samme emne for en uttømmende diskusjon.

For det første er «Marte Kristensdtr. Elgtvedt f. 1759» (døpt 02.03.1759: Christen Ericsøn Eltvet og Ingebor Kystolsdatters barn Marthe) i følge kirkeboka død 14 dager gammel (begravet 17.03.1759 Solum: Marthe Christensdatter fra Eltvet 14 dage). Det er i seg selv tilstrekkelig til å avskrive påstanden om opphavet til Hans Tollefsens første kone. Denne Marte har ei søster ved samme navn som er født året etter, men også hun er død som barn, i 1764. Videre kan ingen av fadderne ved Karen Hansdatters dåp i 1782 knyttes til Eltvet. Derimot er to av dem i nær slekt med Marthe fra Nyhus.

Aldersopplysningene både ved folketellingen 1801 (54 år) og ved begravelsen 1830 (83½ år) stemmer godt overens, og tilsier at Marthe er født noe før 1750. Skiftet etter Christen Olsen på Vestsida i 1790 plasserer Marthe Christensdatter Nyhus ganske utvetydig som gift med Hans Tollefsen Lillefjære. I tillegg har jeg for få dager siden funnet et skifte etter Marthes søster Ingeborg Christensdatter Nyhus som dør barnløs i 1801. Blant søsknene som tar arv, finnes «søster Marthe Christensdatter gift med Hans Tollefsen Lille Fjære boende på gården Lislebøe i Toen sogn i Grevskapet Jarlsberg». Sammenholdt med folketellingen 1801 for gården Lislebø i Ramnes levner disse opplysningene overhodet ingen rom for tvil: Marthe er døpt 6. juli 1749 i Solum som datter av Christen [Christensen] Nyhus og Berte Pedersdatter.

Det er trolig, som Ove Gunnar Jacobsen skriver i diskusjonen på Solumslekt i 2004, at det er Kristian Hasaas (død i 1966, 79 år gammel) som har introdusert denne forvekslingen: «Hvis Kristian Hasaas har lett etter Marthes opprinnelse i Solum kirkebok på grunnlag av ektemannens alder har han først truffet Marthe Eltvedt født 1759. [...] Kristian Hasaas slektstre kan være kilde for Andebu bygdebok. De er skrevet i den rekkefølgen.»

Kristian Hasaas bør - som en glad amatør - være tilgitt for ha å plukket den første og beste Marthe Christensdatters dåp fra kirkeboka, selv om metoden må kunne karakteriseres som stuntgenealogi. Det er etter min mening mer betenkelig at en betalt bygdebokforfatter «tar en spansk en» og bringer videre helt uverifiserte og feilaktige opplysninger.

Til tross for at det nå har gått over ti år siden Marthes korrekte opphav ble publisert på nettet (og i Gjallarhorn), ser det ut til at «Marte Kristensdtr. Elgtvedt f. 1759» fortsatt lever videre i beste velgående bl.a. på virussprederne Geni og Myheritage. Noe av årsaken er sikkert at Andebu bygdebok ble lagt ut på nett i 2008. Dette ble kunngjort på det gamle brukerforumet av Lars H. Alstadsæter 29. oktober 2008. Jeg ytret i den forbindelse håp om at man ville ta «tak i de feilene man vet finnes der, og i det minste legger inn en note om det». Så har fortsatt ikke skjedd.

Som Lars Ove Wangensteen sier i samme tråd, befinner vi oss i en ny verden når det gjelder spredning av informasjon. Det samme må dessverre kunne sies om spredning av desinformasjon.

Endret av Leif Biberg Kristensen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.