Gå til innhold
Arkivverket

En ukjent Ambrosiusdatter Flor?


Torbjørn Steen-Karlsen
 Del

Recommended Posts

Pål Engebretsen, født ca. 1627 (37 år i 1664). Nevnt 1660-1675. Han blir bruker på halve gården Stangeby på Nøtterøy. Hans kone er ukjent, men vi vet at de har to sønner.

 

1. Anders Pålsen. Skipper. Død 1707 på en reise til England og skifte 9. februar 1707. Gift (1) med Karen Pedersdatter. Gift (2) med prestedatteren fra Tønsberg, Inger Johanne Morland. I andre ekteskap får han bl.a. en datter med det sjeldne navnen Augde Andersdatter, 6 år i 1707.

 

2. Ambrosius Pålsen. Lensmann i Lardal og gift med Gro Kristoffersdatter Øvre Kalleberg i Lardal. En av deres barn er Augde Ambrosiusdatter, død 1768 på Stufsrød i Hillestad.

 

 

En sønn som heter Ambrosius som er meget sjeldent, samt at begge to har døtrene Augde. Kan dette være oppkalling av en farmor som kanskje kan ha hatt navnet Augde Ambrosiusdatter. Er det noen som sitter med noen tilleggsopplysninger til Florslekta aller andre steder dette kan komme fra. Vi har jo på denne tida sogneprest i Våle Augustinius Ambrosiussen Flor som dør i 1668. Kirkebøkene på Nøtterøy begynner i 1686, og noen kone nevnes ikke her, så hun må være død før dette.

 

Mvh. Torbjørn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv om jeg ikke har for hånden den vel 10 år gamle artikkelen om Flor-slekta, så ville det overraske meg om ABROSIUS PÅLSEN skulle vært nevnt der (og eventuelt hans mor??). Problemstillinga som settes opp, er jo en genealogisk godbit, dersom en slik forbindelse skulle foreligge.

 

Denne lenken fra Gamle Brukerforumet kan jo være av interesse m.t.p. skiftet etter Våle-presten: http://forum.arkivverket.no/topic/92191-6235-ambrosius-og-augustinus-flor/page-2?hl=ambrosius

 

-Skulle gjerne vært fint dersom fler kunne melde seg på denne tråden.

 

IM

Endret av Iver Mosvold
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En sønn som heter Ambrosius som er meget sjeldent, samt at begge to har døtrene Augde. Kan dette være oppkalling av en farmor som kanskje kan ha hatt navnet Augde Ambrosiusdatter.

 

La oss sikte oss bort fra Flor-tilknyttingen for en liten stund.

 

Jeg har lenge spekulert på om det latinske mannsnavnet AMBROSIUS har sin nordiske variant i AMBJØRN. (Det kan nok tenkes jeg tar grundig feil her).

 

Det var nemlig ei AUGDE LAURITSDATTER som ble født i Tønsberg rundt 1610 ca. Men dessverre var hun neppe ektefelle til Pål Engebretsen, og dermed mor til Ambrosius Pålsen.

 

Derimot hadde hun en brorsønn med navnet AMBROSIUS AMBJØRNSEN (Sønn av AMBJØRN LAURITSEN Marstrand. Ambjørn var altså bror til AUGDE).

 

Sitat fra Kristian Hunskaars innlegg nr.22 i debatt 55043 i Gamle Brukerforumet:

 

På våpenting og sakestevne på Tanstad på Nøtterøy 19. mars 1672 lot matrone Augde Lauritsdatter lese et kjøpebrev på 10 lpd mel i Meum på Nøtterøy, utgitt av 'hindiß Brodersøn [...] Ambrosius Ambiørnsen'. Brevet var datert Tønsberg 16. januar 1672. (Kilde: Tingbok for Arnadal skipreide 1672, fol. 1b.)Vi husker at Ambrosius Ambjørnsen overtok Ambjørn Lauritsens part i Haugan i Stokke og at Else Frønich i 1624-1625 eide 4 lpd korn i Meum. Med dette bør Augde Lauritsdatter være belagt som søster av Ambjørn Lauritsen og datter av Laurits Marstrand og Else Frønich.

 

Lenke til hele debatten (55043) i Gamle Brukerforumet, der Kristian Hunskaar bl.a. går i rette med Finne-Grøn som trådstarter tar utgangspunkt i:  http://forum.arkivverket.no/topic/140460-55043-lauritz-kristoffersen-trelasthandler-i-toensberg-omk-1600/?hl=augde

 

Et interessant spørsmål, dersom man tar utgangspunkt i bruken av navnene AUGDE og AMBROSIUS, - slik åpningsinnlegget gjør, vil bl.a. være hvem som var (parts-) eier(e) av STANGEBY, og om det kunne tenkes at Pål Engebretsens ektefelle hadde noen slektsrelasjon til Laurits Ambjørnsen Marstrands familie.

 

PS: Det kan jo tenkes at Våle-prestens popularitet medførte at navnet Ambrosius kom på moten, og at navnet kom i bruk, uten noen slektsforbindelser til tidligere Ambrosiuser.

 

IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes en Ambrosius på Sandåker i Lier også, han nevnes der 1596 og 1600, også med en dattersønn der av samme navn (Ambrosius Pedersen). Videre er denne første Ambrosius trolig identisk med den Ambros som 1591-94 var på Holm i Hurum, med initialene AA i seglet. Men det er vel mindre trolig at denne slektskretsen har noe med navnebrødrene i Nøtterøy å gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. Anders Pålsen. Skipper. Død 1707 på en reise til England og skifte 9. februar 1707. Gift (1) med Karen Pedersdatter. Gift (2) med prestedatteren fra Tønsberg, Inger Johanne Morland. I andre ekteskap får han bl.a. en datter med det sjeldne navnen Augde Andersdatter, 6 år i 1707.

 

2. Ambrosius Pålsen. Lensmann i Lardal og gift med Gro Kristoffersdatter Øvre Kalleberg i Lardal. En av deres barn er Augde Ambrosiusdatter, død 1768 på Stufsrød i Hillestad.

 

Skiftet etter Anders Paulsen ("Powelsøn") inneholder dessverre ikke sølvtøy eller tinnsaker med initialer/navn. Men kan likevel inneholder spor å forfølge.

Vestfold fylke, Tønsberg by, Skifteprotokoll 1, 1696-1710

 

 

Gro Kristoffersdatter ble gravlagt 12. feb. 1745, 74 år gammel og Ambrosius ("Ambros") Paulsen 11. okt. 1747, 84 år gammel. Skifter etter disse to kan jo inneholde interessante opplysninger.

 

Vestfold fylke, Lardal, Ministerialbok nr. 3 (1733-1815), Døde og begravede 1744-1746, side 1003-1004 + 1005-1006

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.