Gå til innhold
Arkivverket
Arnt Flønes

Olga Bertine Aune - fikk kommunegaranti for å studere til lærerinne

Recommended Posts

Arnt Flønes

Min samboers bestemor hadde pikenavnet Olga Berntine Aune (18.04.1900 - 08.04.1986) og er omtalt i Åfjord Gårds- og slektshistorie 1875-2000, s. 760.

 

Foreldrene var Ole Hanssen (13.12.1866 - 24.05.1960) og Berntine Ovedie Hansdatter (15.08.1877 - 18.12.1907), som bodde i Åfjord kommune i Sør-Trøndelag.

 

I Åfjord Gårds- og slektshistorie står det bl.a. følgende om Olga Berntine:

 

"Fikk i 1920 et kommunegaranti verdi kr 2000,- for å studere ved Tromsø lærerindekursus mot at hun forplikter seg til å undervise i Åfjord i 5 år".

 

Vi lurte på om det fins dokumentasjon som viser bakgrunnen for at hun har fått denne kommunegarantien ? Det må vel ha vært gode karakterer eller noe slikt som kunne gjøre at hun fikk en slik mulighet, som sikkert ikke var vanlig for kvinner på den tida. Hvis det finnes arkivert brev, kopi av karakterutskrifter eller lignende som belyser dette nærmere, er vi veldig interessert i å få tak i kopier av dette, hvis det er mulig. Kan dere hjelpe oss med dette ?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar S. Ertesvåg

Kommunearkivet er ein naturleg stad å leite etter dette. Det var sikkert oppe i kommunestyret, så det vil stå som ei sak i referatet. Sidan du ikkje veit noko meir enn året, vert det nokre sider å leite gjennom. I verste fall kan 1920 vere året då ho byrja å studere, og vedtaket kom i 1919 eller 1918.  Dersom det fanst ei lokalavis, brukte dei å ha referat frå kommunestyremøta.

 

Administrasjonen (som den gongen var monaleg mindre enn no; kanskje 1-2 personar?) må ha gjort noko forarbeid, så når du har funne saka i protokollen, kan neste steg vere å finne ei saksmappe. 

 

 

Tillegg: Eg oversåg at dette var spørsmål til Statsarkivet - men dei vil sannsynlegvis svare om lag likeins. Åfjord kommune vil vere rett adressat.

Endret av Ivar S. Ertesvåg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Arnt Flønes

Har forespurt Åfjord kommune om kommunearkivet. De svarte at de har oversendt alt fra de gamle skolearkivene til IKA Trøndelag på Dora i Trondheim. 

 

Dermed kan kanskje Statsarkivet i Trondheim hjelpe til med dette likevel ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Merete Larssen

IKA-Trøndelag kan kontaktes på e-post postmottak@ika-trondelag.no og på tlf. 970 99 050.

 

Vi beklager sen tilbakemelding på din forespørsel.

 

Vennlig hilsen

Merete Larssen

Statsarkivet i Trondheim

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.