Gå til innhold
Arkivverket
Fredrik Klouman

Forslag til forbedringer for Sjømannsruller, Oslo

Recommended Posts

Fredrik Klouman

Etter å ha studert Digitalarkivets sjømannsruller, spesielt Skipper- og Styrmannsrulle under Oslo Mønstringskontor, har jeg noen forslag til forbedring av tekst (satt i skråskrift nedenfor).
 

Anm: Det hull i systemet som jeg nevner under pkt a, er oppdaget for føring av person nr 325 i nevnte Skipper- og Styrmannsrulle. (Min farfar Hans Henrik Gerhard Klouman). Hans siste oppføring av sjøfart er der registrert som påmønstring i 1893. Jeg vet imidlertid helt sikkert at han fortsatte som skipsfører frem til 1904. Men intet registreringsnr for Hovedrulle er påført, og han er heller ikke funnet i Hovedrulle.

 

a)      Informasjonstekst om Sjømannsruller bør utvides angående Skipper- og Styrmannsrulle under Oslo Mønstringskontor, da denne er noe spesiell med hensyn til overgang til føring i Hovedrulle. 
Forslag: 
Skipper- og Styrmannsrullen under Oslo Mønstringskontor har registrering av styrmenn/skippere 1860-1868.  Senere nyregistrering skjedde i Hovedrulle under Oslo Mønstringskontor eller Oslo Sjømannskontor, avhengig av tidspunkt.  Når det gjelder overgangen fra føring av en person i Skipper- og Styrmannsrulle til føring av samme person i Hovedrulle, gjaldt følgende:  Etter siste avmønstring ført i Skipper- og Styrmannsrulle ble opprettet nytt registreringsnr i Hovedrulle, og føring av videre sjøfart ble deretter gjort i Hovedrullen. Slik overgang kunne skje så sent som rundt 1885. Det nye registreringsnr i Hovedrullen ble notert i Skipper- og Styrmannsrullen. (Enkelte huller i systemet  finnes, hvor en person som fortsatte sjøfarten etter siste innføring i Skipper- og Styrmannsrullen, ikke ble registrert i Hovedrulle).
 

B)      Hovedrulle nr 3 under Oslo Sjømannskontor har nå kun ett årstall i titelen:  1893.
Dette skal vel endres til:   1893-1904.
 

c)      Mannskapslister eller mangel på slike bør kommenteres:
Mannskapslister finnes ikke for seilskip under Oslo Mønstringskontor.

 

Mvh Fredrik Klouman

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

Skipper- og styrmannsruller ble en episode. Mønstringskontorene hadde her som ellers varierende praksis. Se ellers våre hjemmesider som imidlertid ikke gjelder Oslo spesielt. Generelt må man være oppmerksom på at opplysninger under det enkelte patentnummer noen ganger kunne bli oppdatert senere enn det som angis som protokollens ytterår.  Sjømannsruller er et vanskelig felt med mange særegenheter. 

 

Vi forstår ikke helt det du skriver om hovedrulle nr. 3 i arkivet etter Oslo sjømannskontor. Vår katalog (sist revidert i 2011) oppgir ytterår 1893-1904, nettopp det du foreslår  . Du må ha sett i en gammel katalog.

Alle arkiver har mangler. Katalogene våre er stort sett fullstendige i den forstand at alt avlevert materiale er nevnt i katalogene. Det som ikke er nevnt, mangler altså. Noen ganger gjør vi eksplisitt oppmerksom på dette, som regel ikke.  Mannskapslister i mønstringskontorene er vanligvis mangelfullt avlevert/bevart.

 

Vennlig hilsen Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Fredrik Klouman

Takk til Odd Halvorsen for svar.

 

Når det gjelder årstall for hovedrulle nr 3 i arkivet etter Oslo sjømannskontor, vises bare ett årstall i data fra Digitalarkivet, se lenke her:

 

http://www.arkivverket.no/URN:db_read/db/32986

 

Mvh

Fredrik Klouman

 

 

 

Endret av Fredrik Klouman

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.