Gå til innhold
Arkivverket
Trond Arild Ydersbond

Hva er bakgrunnen til Margrete Poulsdatter Hestdalen, Dovre f ca 1776, d 12.5.1861?

Recommended Posts

Trond Arild Ydersbond

Det ble lyst for Margrete (da Rolstadbroen) og Peder Jørgensen Tungen (seinere Hestdalen, Ulekleiv)  jula 1798, og 20. januar 1799 kom det første av i alt 6 barn. #5, Ane Hestdal, er min tipp-oldemor. Opplysningene om Margrete gjennom livet er greie og konsistente, men det råder ulike oppfatninger om hennes herkomst. Noe som i høyeste grad bidrar til forvirring, er at hun skrives Rolstadbroen (samme som dagens Brustugu?) i lysningen i 1798, og i 1801-folketellingen er en Poul Olsen, f. ca 1752, bruker der - altså tilsynelatende perfekt match.  Men han skrives som ungkarl fra Soleglar (???) i lysningen for bryllupet med pigen Anne Friderichsdtr i 1795.  Så det er kanskje mest sannsynlig ikke denne Poul Olsen Rolstadbroen som får døpt sitt og Anne Ingebretdtr sitt barn Anne 5.2.1782. Eller?  

 

Det foreligger jo en mulighet for to kull her, Margrete synes å hatt som helsøsken (minst) nevnte Anne, Marit (g.1796) og Ingebret (g.1805).  Og kanskje Frideric f. ca 1795, som halvbror. Barna fra første kull er trolig født 1770-1785, og ute av huset i 1801.

 

Det kan være opplysninger jeg har oversett, og jeg har jo ikke gravd djupt på noen måte. Men jeg har altså ikke greid å finne noen fødsel på Margrete i Lesja-kirkeboka.  Kanskje fordi familien da bodde et annet sted?  Hvis noen mer drevne kan gi meg tips, eller noen veit mer, er jeg takknemlig.   Margrete har vært knytta til Streitlien i Folldal, men det har jeg ikke sett noe belegg for, og noen av opplysningene som sirkulerer, kan se ut til å bero på forvekslinger bl.a. Marit og Margrete.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Arnfinn Kjelland

Vel, det ser ikkje ut til at vi fann dåpen for Margrete i samband med arbeidet med Bygdebok for Lesja heller, etter nokså omfattande arbeid med kyrkjebøkene. Om det er til hjelp, er familien hennar omskrive i bygdeboka bd. 3 s. 687.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.