Gå til innhold
Arkivverket
Tore Langholm

Feltet for fødested i Bergens Borgerbok 1752-1865

Recommended Posts

Tore Langholm

Jeg håper ikke dette spørsmålet faller for langt utenfor.  Det gjelder denne borgerboken for Bergen, som muligens ikke er tilgjengelig på statsarkivets sider:

 

http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesbok&bokid=bergensbbok

 

For hver person oppgis en by/et sted.  På de første seks oppføringene står det "fød i Kiøbenhavn", "fød i Trondhiem", osv., men allerede fra syvende oppføring droppes  ordet "fød".  Det er nokså opplagt at dette ordet fra nå av er ment å være underforstått, men mitt spørsmål er hvor strenge man har vært på at personen faktisk var født på dette stedet, og at det ikke bare var forrige bosted.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Svaret blir at man ikke kan være sikker. Det er nok ment at man skulle oppgi fødested, men svaret var opp til den som kom og skulle ta borgerskap. Kanskje la han fram opplysninger om sitt forrige borgerskap, kanskje oppgav han navn på den største byen i området der han kom fra. Man må altså ta utgangspunkt i svaret som er gitt, og så regne med at det er en viss usikkerhet. Vi har i perioder kirkebøker i Korskirken (bl.a. 1688-1703) som oppgir fødested og fødselsdato på de døde. Sammenligner vi med borgerboken ser vi enkelte ganger avvik.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tore Langholm

Takk for hjelp her også!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.