Gå til innhold
Arkivverket
Peder Stenslie

Betaling for begravelse?

Recommended Posts

Peder Stenslie

Jeg er litt usikker om meninging i et par setninger fra et skifte fra Øyer i Gudbrandsdal, Mar. 30, 1737.  De gjelder en gammel mann som vi ikke har en sikker dødsdato for.  Han hadde føderåds kontrakt på Bergum gård.

 

Her er første setningen:

Den gamle Christen Grimsen som effter Contract her paa Gaarden skal forsiunes, udlegges til hans begravelse 1 Koe Dagros – 2 rdr. 3 ort, 1 Tønde Korn – 2 rdr., 3 Sover á 2 ort – 1 rdr. 2 ort = 6 rdr. 1 ort.

 

Her er andre setningen:

Hvoreffter til de Vedkommende er giort Vedbørlig Udlæg. Til den gamle Christen Grimsens begravelse 6 Rdlr 1 ort. – Derfor udlagt. – 1 Koe Dagros – 2 rdr. 3 ort. 3 Sover á 2 ort – 1 rdr. 2 ort. 1 tn: Korn – 2 rdr. Er – 6 rdr. 1 ort.

 

Første tenkte jeg at det bare mente at Christen var i livet og det beskreve føderåds kontrakten.  Så kom jeg på at det må bety at han hadde relativt nylig død og at dette dreide seg om omkostningene til begravelsen.  Men det virker som en veldig dyr begravelse... en ku, 3 sauer, 1 tønne korn. 

 

Hva er meningen?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Slik jeg forstår det, er han ikke død, men det ble satt av 6 1/4 rd til hans fremtidige begravelse. Når den ene ektefellen døde, og det skulle skiftes, var det vanlig å sette av midler til den gjenlevende ektefellens begravelse. Disse midlene ble da en gjeldspost i boet. 6 1/4 rd er etter mi erfaring ikke noen svimlende sum, snarere på det jevne, sammenliknet med hva vi ser i andre skifter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.