Jump to content
Arkivverket
Arnt-Erik Selliaas

Passasjerlista til "Sophie" som reiste fra Trondheim høsten 1850

Recommended Posts

Arnt-Erik Selliaas

Høsten 1850 reiste fullriggeren Sophie med 106 passasjerer fra Trondheim med California som mål. Men de kom ikke lenger enn til Rio deJaneiro. Det var et Levangerbasert aksjeselskap som rustet ut skipet. Finnes det en liste over passasjerene og annet arkivmateriale i Statsarkivet etter denne ekspedisjonen?

 

Nettsida The Solem, Swiggum & Austheim ship index har opplysninger om skipet, men ikke passasjerlista.

 

Arnt-Erik Selliaas

Share this post


Link to post
Share on other sites
josteinmolde

Vi har svart deg direkte tidligere, men andre kan kanskje ha interesse av å lese svaret også.

 

Det finnes dessverre ikke noen passasjerliste for ekspedisjonen, men det finnes noe arkivmateriale om den her på statsarkivet i forbindelse med en rettssak reist høsten 1850 av kjøpmann J.C. Moses mot ledelsen for ekspedisjonen, begrunnet i at han mente han fikk for lite betalt for å være kommisjonær. Her er det bl.a. en liste over aksjetakere og noen få deltakere. Det kan tilføyes at noen av aksjetakerne også var deltakere, selv om det ikke er uttrykkelig nevnt. Materialet finnes hos Trondheim byfogd, Sivile saker, 1850, legg nr. 96 (arkivref. 1Ob80).

 

På den annen side finnes det en fortegnelse over 61 av deltakerne gjengitt i Morgenbladet 06.07.1862. Dette ble gjort i forbindelse med en rapport fra generalkonsulen i Rio til Indredepartementet.

Dessuten kan det opplyses at Gunnar Skavlan (1890-1963), som skrev bygdebøkene (gårdshistorien) for Snåsa, i mange år samlet informasjon om ekspedisjonen, og arkivet etter ham er oppbevart hos Snåsa kommune. Han laget et kartotek over bekreftede deltakere og mulige deltakere, og dette finnes også der. Han skrev også noen avisartikler om emnet.

 

Til slutt kan det nevnes at det i passprotokoll for Trondheim for 1850-1860 er inntatt navn på noen av deltakerne som søkte om pass for å reise til ”Californien”. Noen av kirkebøkene fra prestegjeld i Trøndelag inneholder også navn på deltakere.

 

Håper at dette er til noe hjelp.

 

Vennlig hilsen

Jostein Molde, e.f.

Statsarkivet i Trondheim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.