Gå til innhold
Arkivverket
Arnt-Erik Selliaas

Passasjerlista til "Sophie" som reiste fra Trondheim høsten 1850

Recommended Posts

Arnt-Erik Selliaas

Høsten 1850 reiste fullriggeren Sophie med 106 passasjerer fra Trondheim med California som mål. Men de kom ikke lenger enn til Rio deJaneiro. Det var et Levangerbasert aksjeselskap som rustet ut skipet. Finnes det en liste over passasjerene og annet arkivmateriale i Statsarkivet etter denne ekspedisjonen?

 

Nettsida The Solem, Swiggum & Austheim ship index har opplysninger om skipet, men ikke passasjerlista.

 

Arnt-Erik Selliaas

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
josteinmolde

Vi har svart deg direkte tidligere, men andre kan kanskje ha interesse av å lese svaret også.

 

Det finnes dessverre ikke noen passasjerliste for ekspedisjonen, men det finnes noe arkivmateriale om den her på statsarkivet i forbindelse med en rettssak reist høsten 1850 av kjøpmann J.C. Moses mot ledelsen for ekspedisjonen, begrunnet i at han mente han fikk for lite betalt for å være kommisjonær. Her er det bl.a. en liste over aksjetakere og noen få deltakere. Det kan tilføyes at noen av aksjetakerne også var deltakere, selv om det ikke er uttrykkelig nevnt. Materialet finnes hos Trondheim byfogd, Sivile saker, 1850, legg nr. 96 (arkivref. 1Ob80).

 

På den annen side finnes det en fortegnelse over 61 av deltakerne gjengitt i Morgenbladet 06.07.1862. Dette ble gjort i forbindelse med en rapport fra generalkonsulen i Rio til Indredepartementet.

Dessuten kan det opplyses at Gunnar Skavlan (1890-1963), som skrev bygdebøkene (gårdshistorien) for Snåsa, i mange år samlet informasjon om ekspedisjonen, og arkivet etter ham er oppbevart hos Snåsa kommune. Han laget et kartotek over bekreftede deltakere og mulige deltakere, og dette finnes også der. Han skrev også noen avisartikler om emnet.

 

Til slutt kan det nevnes at det i passprotokoll for Trondheim for 1850-1860 er inntatt navn på noen av deltakerne som søkte om pass for å reise til ”Californien”. Noen av kirkebøkene fra prestegjeld i Trøndelag inneholder også navn på deltakere.

 

Håper at dette er til noe hjelp.

 

Vennlig hilsen

Jostein Molde, e.f.

Statsarkivet i Trondheim

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.