Gå til innhold
Arkivverket

Vedbo herreds dombøker 1632 - navn og gårder


Ole Henrik Ystehede
 Del

Recommended Posts

Hei, i Vedbos herreds dombøker (Dalsland) finnes følgende skifte i 1632:

 

Hans Olsson i Möre i Norge och Tomas Helgesson i Joelstorp i Norge skaftade deras arvparter i 1 halv skattegård Rinnane i Töftedal (Hans Olssons part 1/5 i hela gården) till Jon Helgesson i Rinnane för 20 rdr till Hans och 24 1/2 rdr till Tomas.

 

Item Erik Nilsson i Möre o Karin Helgesson i Blexungen i Norge gjorde jordeskifte med Jon Helgesson i Rinnane, så att Erik Nilsson skall ha 1/6 i hela Berg, Töftedal, som är Jon Helgessons arvejord, däremot skall Jon ha all Erik Nilssons arvejord i Rinnane, som är 1/5 i samma gård, och Karin Helgesdtr skall ha all Jons arvejord i Blexungerud i Naverstads gäld i Norge, som är 1/8, däremot skall Jon ha all hennes arvjord i Rinnane 1/8, och gav hon sin broder 4 rdr. Så äger nu Jon, med arv och köp 2/3 i samma halva gården Rinnane.

 

Jon Helgesson, som står nevnt, ble stamfar for videre slekt på blant annet Rinnane og Norane (Töftedal). Erik Nilsson sin etterlekt finnes trolig på Berg i samme sokn, og mye tyder på at disse har sittet på gårdsparter både her og der på begge sider av grensen. 

 

Er det noen som kjenner til de gårdene i Norge - kanskje begge i det tidligere norske landskap Naverstad - som det vises til? Det kan synes som om det er en gård Möre, og ikke landsdelen, det vises til (tror jeg). Men Blexungen og Joelstorp? Det siste skal vel kanskje være Julstorp. 

 

På forhånd takk til de som har om gårder og persongalleri.

 

vh Ole Henrik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ole Henrik

 

Ditt innlegg savner etterrettelig kildeopplysning. Da jeg tidligere (for snart 8 år siden) har opplyst om denne domboken, kan jeg bidra til å avhjelpe med hensyn til kildesituasjonen. Mitt innlegg på DA i 2008: http://forum.arkivverket.no/topic/149356-63974-vedbo-haerads-domboecker-1613-1732-dalsland/

 

Hvor jeg viser til nettstedet til Anders Edestam som gir resymeene av saker fra nevnte dombok: https://www.abc.se/~m225/litteratur/kallmat/Vedbodombok.html

 

Til saken:

 

Skal man finne gårdsnavn i Norge, så er det primære stedet å søke O. Ryghs Norske Gaardnavne, da spesielt registerbindet fra 1936. I savn av selve boken, så kan nettversjonen benyttes til bevisste og logisk stringente søk: http://www.dokpro.uio.no/rygh_ng/rygh_felt.html

 

Her må man likefullt være klar over at Oluf Rygh sitt verk, som er tett sammenbundet med matrikkelarbeidet 1886, har sin geografiske beskrankning i daværende riksgrenser. Dermed faller jo hele det norske landskapet Båhuslen (ja ikke Bohuslän eller Bohuslen) utenfor det naturlig søkbare.

 

Dette kan imidlertid enkelt avhjelpes ved noen enkle kombinasjons-søk vis SOFI sin oversikt: http://www2.sofi.se/SOFIU/topo1951/_cdweb/

 

En viss hjelp vil man i tillegg finne i Båhus Arkivguide (av Jörgen Tolleson): http://bahus.arkivguiden.net/ba01/ba01000.shtml

 

Sannsynligheten er nemlig stor for at referansene til Norge i den nevnte tingsaken fra 1632, nettopp vil dreie seg om det norske Båhuslen.

 

Hva tror du? Skal vi til Båhuslen?

 

Mvh Are

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, ikke meningen å være uetterrettelig - takk for at du la inn lenken til Edstams utdrag, Are. 

 

Et lite abonnement på Arkivdigital avslører at Møre faktisk finnes i Naverstad (Register over gårdene i Husforhørslengdene 1815-1820), her står også Buxungeröd nevnt, det er vel kan hende Blexungen/Blexungerud. Joelstorp har jeg ikke funnet, men det er sikkert i Båhuslen som du foreslår. Jeg kan ikke se navnet noe sted i Idd og Marker, i hvert fall. Krokstad kan være et naturlig sokn å lete i videre, skal sjekke her.

 

vh Ole Henrik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.