Gå til innhold
Arkivverket
Helge Warberg

Sognske reserve kompani 1716

Recommended Posts

Helge Warberg

Jeg arbeider med en bok om krigen i 1716 i Smaalenene. Ved et frontavsnitt deltok 150 soldater fra Sognske reserve kompani sammen med en løytnant som het Christopher Cortin. Kompaniet var under kommando av en dansk kaptein ved navn Knoph, som var avgitt fra Viborske regiment. Dette kompaniet ble avgitt fra Fredriksten festning som rekognosering og "uro" styrke, for å forstyrre svenskene under deres overgang ved pongtong broen over Svinesundet i mai 1716. I begynnelsen av juni 1716 måtte kompaniet trekke mot Sponviken, da de ble angrepet av svenske styrker fra Vestmannaland. De søkte inn i Sponviken fortresse på Kidøen og kom da under fortressens kommando. Det ulykkelig skjedde at etter harde kamper fra 5 til 7. juni 1716 måtte nordmennene gi opp kampen og alle gikk i svensk krigsfangenskap. Totalt 230 soldater og offiserer.

Jeg søker historier om etterkommere fra Sognske kompani, som ble krigsfanger i Dalsland og Åmål. De ble utvekslet og frigitt  i løpet av desember 1716 og januar 1717. Er det noen som kjenner til underoffiserer eller menige som var med i dette kompaniet ? Da ville jeg gjerne ha historiene med i boken.

 

I juni 2016 skal 300 års jubileet markeres og da skal kampen settes opp igjen i Sponviken og ved Kidøen med svenske og norske soldater. Hvis det finnes etterkommere fra Sogn og Bergenhusiske regiment som var med den gangen i 1716 ville det vært hyggelig om disse kunne være tilstede og minnes sine forfedre som forsvarte Norge.

 

Helge Warberg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Statsarkivar Egil Øvrebø har skrevet boken "I Kongens Teneste". Der presenterer han historiene om soldatene fra Bergenhusiske Infanteriregiment og om vestlendinger i Flåten under "Store Nordiske Krig" 1709-1719, og gir opplysninger om hver enkelt soldat, i alt nesten 10 000. Se nærmere:

 

http://digitalarkivet.no/sab/IKongensTeneste.htm 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Warberg

Takk for informasjon. Jeg har lest gjennom listene. Det som slår meg er at ingen av kompaniene nevner at hele kompaniet som lå ved Sponviken var krigsfanger fra 7. juni 1716 til des. 1716 og jan. 1716. Interessant lesing.

 

Hilsen

Helge W

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.