Gå til innhold
Arkivverket
Dag Jarnøy

Oberst Rode

Recommended Posts

Dag Jarnøy

Jeg jobber litt med gården Søndre Hellerud i Aker. Noen kilder har nevnt at Oberst Hans Henrik Rode (født 9.9.1767) kom til gården i 1820, men han kjøper gården først i 1825 av Hartvig Thams Ørum for 5000 spd. Kan han ha kommet dit og bodd der 5 år før han kjøper? Mulig lister for innflyttede til Aker kan være en kilde? Oberst Rode døde i 1830. Kona ble boende og solgte gården i 1840.

Ble alle som flyttet inn til Aker ført opp under innflyttede i kirkeboka?

 

Dag

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

?

 

Her står det at han kjøpte gården i 1812.

 

(utdrag)

Hellerud gård

 
Motiv fra søndre del av Oberst Rodes vei i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I året 1812 kjøpte Hans Henrich Rode Hellerud gård i Aker, nå bydel Nordstrand i Oslo. Her bodde han med sin familie til sin død i 1830, og her skrev han ned sine barne- og ungdomserindringer, et håndskrevet verk som er i familiens eie, og som denne artikkel delvis bygger på.

Oberst Rodes kone, Charite Nicoline, skal ha vært uekte datter av arve- prins Frederik, Christian VII's brorsønn, og således halvsøster av Christian Frederik. Dette styrket enn videre båndene til kongehuset, og i 1813 deltok da Rode i et møte under Christian Frederiks ledelse, hvor man drøftet planer om angrep på Sverige. Dette ble det imidlertid ikke noe av. Andre planer om Norges videre skjebne kom til å oppta ham, noe som førte til at han ble medlem av notabelforsamlingen på Eidsvoll 16/2-1814.

De siste års begivenheter hadde vist oberst Rode klart hvor hans plass var i fedrelandet - og han tok straks konsekvensen av det. Han søkte og fikk innvilget avskjed fra dansk tjeneste 7/3-1814. Atskillelsen fra Danmark var tung for ham, han hadde gjennom mange år stått den danske kongefamilien svært nær. Men lojaliteten til fedrelandet var nok et sterkere drag i hans natur, og han fikk fullt ut bruke sine militære evner og erfaringer i kampene i Norge i 1814 og senere som generalkrigskommissær for Land- og Sjøetaten.

Hans Henrich Rode ligger begavet på Krist kirkegård. Oberst Rodes vei på Nordstrand i Oslo er oppkalt etter ham.

 

Kilder

  • Aas, Rigmor om Hans Henrich Rode i Søndre Aker historielags årbok 1985

Videre lesning

  • Hans Henrik Rode er tippoldefar til forfatteren Sissel Lange-Nielsen. Hun har skrevet en trilogi om sin tippoldefar: ”Enhjørningen og rosen”, ”Tryllefløyten” og ”Den Norske Løve”.

 

 

 Artikkelen er basert på "Aktuell historie", Gunnar Pedersens spalte i Nordstrand blad, som senere har resultert i bokutgivelser. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

 

Endret av Ann-Mary Engum

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dag Jarnøy

Dette er temmelig sikkert:

1819 Hartvig Tambs Ørum kjøper Søndre Hellerud Gård ved offentlig Auksjon den 25. Januar 1819 for 5000 norske Spesier.

 

1820 (noen sier 1813) bosatte Hans Henrich Rode seg på Søndre Hellerud, som han senere kjøper.

 

 

1825 Hartvig Tambs Ørum selger Søndre Hellerud til S. T. Hr. Oberst, General-Krigs-Kommissair og Ridder Hans Henrik Rode Søndre Hellerud for 5000 Spd.

 

Så få har sett på primærkildene. Flere gjentar usikre data uten å sjekke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.