Gå til innhold
Arkivverket

Niels Carstensen Tank/Tanche c1649-1732


Leif Salicath
 Del

Recommended Posts

Jeg trenger litt støtte.

 

Her er begravelsen 16.aug.1732 i Vestby  http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7534&idx_id=7534&uid=ny&idx_side=-218 hvor det nevnes at han var 82 år og 10 mndr. gammel.

 

Wikipedia (og mange andre) nevner at Niels Carstensen Tanch var eldre bror av sorenskriver Hans Carstensen Tanch https://no.wikipedia.org/wiki/Tanche, men dette får jeg ikke til å stemme.

 

Sorenskriveren skal ha blitt født c1604 og døde i 1676.  Han fikk barn fra c1635-1641, bl.a. sønnen sogneprest til Land, Christopher Hanssen Tanche 1641-1718.  Mao. er Niels Carstensen Tanch ihvertfall ikke eldre bror til Hans, men meget, meget yngre.  (ca 45 år).  Jeg tilføye at sønnen til Niels, kjøpmann Carsten Nielsen Tank i Fredrikshald ble gift ca 1717-20 og skal ha blitt født ca 1685.  Dette indikerer at farens alder virker rimelig, dvs. passer med han som dør i Vestby.

 

En annen kilde http://www.himmelfallen.info/w/8njrrhiv7wyhmm8g.html

har nogenlunde de samme opplysninger.

 

Jeg bemerker ellers at det nevnes at Niels holdt til i Fredrikshald, men han begraves altså i Vestby (hvis det ikke er en annen person).

 

For øvrig er jeg også på jakt etter Niels Carstensen Tanks hustru.

Endret av Leif Salicath
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Niels Carstensen Tanchs datter Maren f. c1690 og begr. 29.okt.1726 i Vestby ble c1711 gift med Jonas Sørensen Soelgaard i Vestby (rik trelasthandler).  Maren dør som nevnt før faren.  Hun hadde mange barn, men bare en datter er kjent, Maren Jonasdatter Soelgaard 1715-1766 gift 1735 med kjøpmann Hans Larsen Randers i Vestby.  Der forsvant min opprinnelige teori om at Niels Carstensen Tanch da han ble enkemann og eldre flyttet til datterdatteren.  Hun ble altså gift først 3 år etter at han døde.  Vestby-sporet er imidlertid aktuelt.

 

Jonas Sørensen Soelgaard levde til 1755 og giftet seg på nytt 31.jan.1732 med Barbara Kløne (fra Larvik).  Han har rimeligvis hatt et stort hushold med de mange barn fra første ekteskap hvor ihvertfall 5 levde opp og har nok hatt plass til sin første svigerfar.

 

Jeg konkluderer med at dette er riktig Niels Carstensen Tanch fra Fredrikshald og at Wikipedia mfl. har feil når de antyder at han er eldre bror av Hans Carstensen Tanch.  Når det er feil i Wikipedia smitter "slektsviruset" lett videre.

 

Det skal stå noe og Carsten og Niels i NST 33:366, men den har jeg ikke.  Kan det være den opprinnelige feilkilden?

 

Nå fant jeg også en tidligere tråd hvor det lenkes til skiftet etter både Niels Carstensen Tank og hustruen Anne Jensdatter. http://forum.arkivverket.no/topic/174898-sibille-nielsdatter-tank-kamp-1684-1759-og-hennes-aner/

 

http://arkivverket.no/URN:sk_read/25399/40/

 

http://arkivverket.no/URN:sk_read/25394/97/

 

som fjerner enhver tvil om Vestby (Hølen) sporet.

Endret av Leif Salicath
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hei. Jeg la inn en lenke til denne tråden på https://no.wikipedia.org/wiki/Tanche. Se note 7. Fjerner selvfølgelig noten/lenken dersom du måtte ønske det. Note 8 og 9 er også relevante (det viser seg nemlig at dette «viruset» er ganske gammelt). Referansene er rotete da ulike bidragsytere refererer og oppgir litteratur på ulikt vis. Noe er også slurv. Det viktigste er uansett at leseren kan finne frem til kildene som opplysningene er hentet fra.

Endret av I A K
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er skiftet etter Niels Carstensen Tanchs hustru Anne Jensdatter.

Død på Hølen i Akershus 1702.

Barn i skiftet.

Carsten 14 år-Johannes 5 år-Jens 3 år.

Maren -10 år- Helle 6 år.

https://media.digitalarkivet.no/view/25394/97

Skiftet 1701-1707 over Oslo

side begynner nederst 96a- til 96b

Endret av Wenche Hillstrand
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdatert https://no.wikipedia.org/wiki/Tanche

Fjernet noten til denne tråden. Den er ikke nødvendig.

Da Niels skal ha vært født ca. 1649 må det regnes som meget usannsynlig at han var Hans Carstensens helbror.

Det er forresten spekulativt når en av bidragsyterne til Wikipedia-artikkelen anslår Carsten Hansen Tanks levetid til «om. 1570–1650».

Likeledes hva angår Carsten Hansens opphav, slik det fremgår av Geni.

Det synes dog ganske sannsynlig at Martin Tancke, Danmarks resident i Haag, har vært i slekt med Hans Carstensen, og at Tancke-slekten i Wismar således (om det da ikke er flere slekter) er den samme som den dansk-norske (se note 9 i wiki-artikkelen).

Jeg er for øvrig dobbel-Tanke. Derav interessen, men nå får noen andre overta/fortsette «forskningen». Dette blir min siste post da jeg strengt tatt ikke har tid til å dyrke denne hobbyen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.