Gå til innhold
Arkivverket
Thomas Hansen

Opplysninger om drap og rettssak i Skjeberg i 1902

Recommended Posts

Thomas Hansen

Julius Olsen (f. 1865) ble skutt og drept av Severin Andreassen Melleby i Skjeberg i Østfold 28. april 1902. Jeg vil gjerne finne ut mer om dette drapet, og når jeg søker på drapsmannens navn hos Nasjonalbiblioteket finner jeg en notis i Stavanger Aftenblad, der det går fram at saken vil bli behandlet "ved lagmandstinget i Sarpsborg" 14. oktober 1902. Her går det også fram at Anna Gulette Olsen (f. Andreasdatter), som var offerets kone, er siktet for "efterfølgende delagtighet".

 

Jeg vet litt om hva som skjedde videre, for jeg finner drapsmannen på Akershus landsfengsel i 1910 - http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01036392309555 - og Anna Gulette ser ut til å emigrere til USA i 1909 - http://digitalarkivet.arkivverket.no/gen/vis/8/pe00000000594855 .

 

Tidligere har jeg klart å finne gamle rettsavgjørelser på Google Books, og når jeg søker på drapsmannens navn der ser det ut til at han er omtalt i Norsk Retstidende vol 67, fra side 782. Selve boka er det imidlertid ikke mulig å bla i, den ser bare ut til å være indeksert for søk. Finnes opplysninger om dette på nett et sted? Er det andre steder jeg bør lete? Jeg antar at Norsk Retstidende er tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket, og det er alltids en løsning for meg å dra bort dit, men dersom dette finnes digitalt gjør det jobben litt enklere.

 

Jeg har forøvrig funnet dødsoppføringen til Julius Olsen i kirkebøkene, men (så langt) ikke i skifteprotokoller eller dødsprotokoller. Men det kan kanskje ha en sammenheng med at dette er en kriminalsak? Jeg vet heller ikke om han og den siktede kona hadde barn sammen.

 

Her er notisen i Stavanger Aftenblad:

post-3749-0-67369500-1448566013_thumb.png

Endret av Thomas Hansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

Domsaktene til Severin finnes i arkivet etter Akershus landsfengsel  (fangenummeret hans var 7). De er for omfattende til at vi kan kopiere dem, så vi må vise til lesesal. Retstidende finnes på de fleste bibliotek. Saken er fyldig omtalt i en rekke aviser som er tilgjengelig på nett  , for eksempel Fredriksstad Tilskuer.  Vedlagt ser du lagtingsdommen i Borgarting og Agder lagdømme 18.10.1902 a.pdf. Dødsfallsprotokoller fra Skjeberg lensmannskontor er ikke avlevert. I Idd og Marker sorenskriveris arkiv finnes dødsfallslister med dødsfallet til Julius: post-1580-0-92031500-1448608976_thumb.jpg

 

Vennlig hilsen Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Thomas Hansen

Flott, takk for raskt svar. Jeg ser jeg ikke søkte nøye nok på nb.no, for der finner jeg stort sett det jeg trenger. Takk igjen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.