Gå til innhold
Arkivverket
Knut Skorpen

Mons Olsen "en fattig mand af Sundfjord" med morbroren Torkel Jespersen Hals (1659).

Recommended Posts

Knut Skorpen
Eg fann ein kopi av  s. 260 i Norske kongebrev b. III hefte 1-4

 

Der er omtalt eit brev på vegne av Mons Olsen "en fattig mand af Sundfjord" som mottok arv etter morbroren Torkel Jespersen Halse ved skifte 23.8.1659.Søstera Karen Olsdtr (brordatter (sic!) til Torkel Jespersen) har ikkje fått sin part (150 rdl), den har fogd Jesper Hansen (på Helgeland)  forvalta på sitt vis. I staden fekk ho ein obligasjon av Jesper Hansen. Obligasjonen vart ikkje innløyst ved skifte etter Jesper Hansen i 1678. 

 

Torkel Jespersen var jekteskipper (eller styrmann) på Hals i Vefsn i 1634. Seinare og fram mot 1660 var han lensmann i Vefsn.

 

Spørsmålet er kor han kom frå. Namnet Jespersen leier tankane mot Danmark. Men så har han altså ein søsterson [eller brorson?]  i Sunnfjord. Og er det tilfeldig at futen, som også er formyndar eller i alle fall forvaltar av noko arv, har same fornamn som far til Torkel Jespersen? Er det nokon som kjenner til denne familien? Det er lensmannen, Torkel Jespersen (Torkjell Jesperson) på Hals eg gjerne skulle plassert i ein større samanheng.

 

Endret av Knut Skorpen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Knut Skorpen

.

 

Endret av Knut Skorpen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.