Gå til innhold
Arkivverket
Helge Warberg

Norske krigsfanger i 1716.

Recommended Posts

Helge Warberg

I løpet av krigen mars til juli 1716 ble det tatt fanger på begge sider. Faktisk tok nordmennene flere svenske krigsfanger enn svenskene tok norske. Men på den Smaalenske krigsskueplass i mai/juni 1716 ble det tatt mer enn 220 norske soldater fra Bergenhusiske, Vesterlenske, Smaalenske regiment og sjøfolk. Disse ble ført til Torpum for senere overføring til Krokstrand. Men.... jeg finner ingen fangelister, verken i Sverige eller i Norge. Mitt spørsmål er da. Hvor skal jeg lete ?

 

Hilsen

 

Helge Warberg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ola Teige

Det er dokumenter om krigsfanger mange stedet i arkivene. Det var mange fanger, på begge sider. I 1719 ble det utvekslet fanger mellom Norge og Sverige ved Svinesund. Det var da 1346 fanger på norsk side og 734 på svensk. I tillegg kommer et mindre antall fanger utvekslet i 1713 og ca. 1000 svensker i Norge som var i i Trøndelag eller andre steder langt fra grensen.

 

Du kan begynne i Kommanderende generals arkiv, her: http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000000910104)

Og Stattholderarkivet: her http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000000028971&aktivArkivFane=underliggende og her http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000000028689&aktivArkivFane=underliggende

 

Eller ligger det mye i diverse arkiver, stiftamt, Rentekammeret osv. Men da spredt og i serier med innkomne brev og ikke samlet i egne pakkesaker.

Endret av Ola Teige

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Warberg

Takk for informasjon. Da bestiller jeg dette til neste gang jeg besøker Riksarkivet.

 

Hilsen

 

Helge Warberg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Helge Warberg

Takk Erlend.

 

Her var det utrolig mye interessant. Rett i blinken.

 

Hilsen

 

Helge W

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.