Gå til innhold
Arkivverket

Norske krigsfanger i 1716.


Helge Warberg
 Del

Recommended Posts

I løpet av krigen mars til juli 1716 ble det tatt fanger på begge sider. Faktisk tok nordmennene flere svenske krigsfanger enn svenskene tok norske. Men på den Smaalenske krigsskueplass i mai/juni 1716 ble det tatt mer enn 220 norske soldater fra Bergenhusiske, Vesterlenske, Smaalenske regiment og sjøfolk. Disse ble ført til Torpum for senere overføring til Krokstrand. Men.... jeg finner ingen fangelister, verken i Sverige eller i Norge. Mitt spørsmål er da. Hvor skal jeg lete ?

 

Hilsen

 

Helge Warberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er dokumenter om krigsfanger mange stedet i arkivene. Det var mange fanger, på begge sider. I 1719 ble det utvekslet fanger mellom Norge og Sverige ved Svinesund. Det var da 1346 fanger på norsk side og 734 på svensk. I tillegg kommer et mindre antall fanger utvekslet i 1713 og ca. 1000 svensker i Norge som var i i Trøndelag eller andre steder langt fra grensen.

 

Du kan begynne i Kommanderende generals arkiv, her: http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000000910104)

Og Stattholderarkivet: her http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000000028971&aktivArkivFane=underliggende og her http://www.arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-01000000028689&aktivArkivFane=underliggende

 

Eller ligger det mye i diverse arkiver, stiftamt, Rentekammeret osv. Men da spredt og i serier med innkomne brev og ikke samlet i egne pakkesaker.

Endret av Ola Teige
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.