Gå til innhold
Arkivverket

Peder Andersen Graa, Fygle i Hol, Buksnes


Erlend E. Mæhlum
 Del

Recommended Posts

Noen som har funnet ut mer om foreldene til Peder Andersen Graa på Fygle?

Endel om han står på trekilen; http://www.trekilen.com/slekt/toril4k/sida9/h___fvg9.htmog litt om kona sin slekt her http://www.blix-dahle.no/tng/getperson.php?personID=I899&tree=Tree1

 

Er antagelig han som var tjenestedreng/hofmann hos sorenskriver i Lofoten Christopher Graa iallefall 1682-90. I samme periode bodde også ei søsterdatter Ane Margrete Andersdatter som tjenestepike hos Christopher. 

Peder var lensmann i Buksnes og Hol iallefall perioden 1710-20. 

Peder ble gift med Karen Abel fra Trondheim. 

 

På de fleste nettsider hvor Peder er nevnt står det at han er sønn av en handelsmann/skipper i Karlsøy "Anders Graa". Jeg har prøvd å se litt i regnskapene, men finner ikke Anders Graa, men finner i dette området Hans Graa, som er bror av sorenskriveren. 

Spørsmålet er om det har eksistert noen Anders Graa, og om det er noen relasjon til Christopher Graa, så er kanskje Peder en søstersønn i og med at Christopher har søsterdatteren Ane Margrete Andersdatter. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mulighetene er jo der. Er det noe mer info om Hans Hansen Graae? Om Hans er den samme Hans som bor der i 1701, Hans Christophersen så må det i såfall være ekteskap 2. http://arkivverket.no/URN:db_read/ft/38465/53/

Om begge var at Graa slekt, så burde de kanskje hatt bevilling for å gifte seg dersom de var beslektet. 

 

Christopher Graas bror Hans i Troms het Hans Pedersen Graa ref. konsumpsjon og folkeskatt 1682 http://arkivverket.no/URN:db_read/rk/29998/8/

 

Endret av Erlend E. Mæhlum
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den Hans Hansen Graae i Kabelvåg ser ikke å ha noe med Hans Pedersøn Graa i Troms, da denne hadde en sønn ved navnet Hans Hansen (26 år) på Lanes med Langesund i 1702. Det var flere Graa(e) slekter i Norge på den tiden, bl.a. i Trøndelag. Om Hans Christophersen og Hans Hansen Graae er samme person vet jeg ikke. Finner ingen Hans Christophersen nevnt i kirkeboken eller manntall for Vågan før 1701.

 

Kilden for Anders Graa synes å være Per Berg (Hol bygdebok, s. 19). Hva hans kilde er vet jeg ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne Anders Graa høres mer eller mindre ut som en oppdiktet person..... Har du noe mer på Hans Graa i Kabelvåg, han må vel være nevnt flere steder i og med at du har registert han som Hans Hansen Graa. Får lete litt mer, men kanskje man rett og slett ikke kommer noen vei med disse....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant Hans Hansen på Kabelvåg i kirkeboka for Lødingen. De får sin 3. datter Christence døpt i 1694 http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16679&idx_id=16679&uid=ny&idx_side=-31

 

Dette styrker mulig slektskap til Peder Andersen Graa som også hadde ei datter Christence født på 1690-tallet. 

 

Videre går det an å lure på om det er noe slektskap til presteenken Christence Jacobsdatter, enken etter Claus Blix i Buksnes. 

Det er ihvertfall ingen andre Christence i området, men nå kan også Peder og Anne Margrethe ha hatt sine barneår i Danmark for alt det jeg vet. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke noe mere enn det som blir nevnt i kirkeboken for Lødingen.

 

21/2 -1691 Anne Margret Andersdatter fadder #2

12/3 1693 gravfestet Hans Graa's barn fra Kappelvoeg

11/2 1694 dåp til Hans Hansen og Anna Magrete Andersd. Cappelvoeg deres datter Christence #6

 

En mulig datter av dette paret kan Annichen Hansdatter Graae være som bosatte seg på Ørsvåg i Vågan.

 

I 1784 ble det holdt skifte etter Annichen Hansdatter Graae Ørsvog. Hun var gift 2 ganger, først med Knud Knudsen Ørsvåg og så med Hans Joensen. Skiftet startet i 1780. 6 barn levde ved skiftet; 1) Sønnen Giert Knudsen Moeland (Valberg) 50 år, 2) Sønnen Christopher Knudsen 40 år, 3) Datteren Else Knudsdatter forhen i ægtekab med Peder Nielsen Rechedahl (Borge), 4) Datteren Anna Margaretha Knudsdatter gift med Simond Jacobsen Moeland (Valberg), 5) Datteren Christence Knudsdatter gift med Joen Olsen Løvdahl (Borge), 6) Annichen Knudsdatter gift med Lorents Christophersen Sanne (Gimsøy). Et sølvbeger mærket E.K.?. (usikker på bokstavene) som Annichen arvet. Familien står oppført i sjæleregisteret 1749 med 8 barn (Elias og Maren var døde ved skiftet).

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.