Gå til innhold
Arkivverket
William M. Lafferty

Stedsnavn/Lardal "Kalladaberg"

Recommended Posts

William M. Lafferty

I forbindelse med slektsforskning på Lardal, har jeg kommet bort i en skikkelig kuriøsitet. Det gjelder gårdsplass "Kalleberg Nedre", rett over lågen fra Svarstad. I Matrikkelregisteret av 1838 finner man i parentese etter "Kalleberg Nedre", navnet (Kalladaberg). Søker man på Google for dette navnet, blir man henvist til en tekst fra 1435 om salg av stedet Kalladaberg (og andre tilgrensede eiendommer) fra St Olafs Kloster i Tønsberg til "Rotfsson" for 60 Mark i Klsdc, Guld og Kobber".

 

Spørsmålet er da om noen hos dere vet hva "Kalladaberg" viser til. Siden den settes i parentese etter "Kalleberg Nedre", må det ha noe med denne gården å gjøre. Men jeg klarer ikke å finne - noe sted på nettet - hva ordey faktisk sikter til.

 

Takk for bistand

 

Prof. William M. Lafferty

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Kongsberg

Til William M. Lafferty

 

Det ser ut til at Kalladeberg er en eldre variant av gårdsnavnet Kalleberg. Det står om gårdsnavnet i "Norske Gaardnavne (Jarlsberg og Larvik amt)" av O. Rygh som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider: http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008010710001

 

Vennlig hilsen

Statsarkivet i Kongsberg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
William M. Lafferty

Hjertelig takk. Meget greit og klart. Selve gården til Kalleberg ser ned på overgangen til Svarstad - og de andre eiendommer som nevnes i "Diplomatarium Norvegicum" av 1435 ser ut til å dekke tilstøttende områder til ferjeleddet. Og deri ligger forklaringen på hvorfor det var viktig for "FÜ/i/ Rotfsson" (automatisk oversettelse av Google?) å kjøpe stedet fra St. Olafs Kloster. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.