Gå til innhold
Arkivverket

Stedsnavn/Lardal "Kalladaberg"


William M. Lafferty
 Del

Recommended Posts

I forbindelse med slektsforskning på Lardal, har jeg kommet bort i en skikkelig kuriøsitet. Det gjelder gårdsplass "Kalleberg Nedre", rett over lågen fra Svarstad. I Matrikkelregisteret av 1838 finner man i parentese etter "Kalleberg Nedre", navnet (Kalladaberg). Søker man på Google for dette navnet, blir man henvist til en tekst fra 1435 om salg av stedet Kalladaberg (og andre tilgrensede eiendommer) fra St Olafs Kloster i Tønsberg til "Rotfsson" for 60 Mark i Klsdc, Guld og Kobber".

 

Spørsmålet er da om noen hos dere vet hva "Kalladaberg" viser til. Siden den settes i parentese etter "Kalleberg Nedre", må det ha noe med denne gården å gjøre. Men jeg klarer ikke å finne - noe sted på nettet - hva ordey faktisk sikter til.

 

Takk for bistand

 

Prof. William M. Lafferty

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til William M. Lafferty

 

Det ser ut til at Kalladeberg er en eldre variant av gårdsnavnet Kalleberg. Det står om gårdsnavnet i "Norske Gaardnavne (Jarlsberg og Larvik amt)" av O. Rygh som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider: http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008010710001

 

Vennlig hilsen

Statsarkivet i Kongsberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjertelig takk. Meget greit og klart. Selve gården til Kalleberg ser ned på overgangen til Svarstad - og de andre eiendommer som nevnes i "Diplomatarium Norvegicum" av 1435 ser ut til å dekke tilstøttende områder til ferjeleddet. Og deri ligger forklaringen på hvorfor det var viktig for "FÜ/i/ Rotfsson" (automatisk oversettelse av Google?) å kjøpe stedet fra St. Olafs Kloster. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.