Gå til innhold
Arkivverket
Svein-Tore Andersen

Borgemester Arctander (1490-1552)

Recommended Posts

Svein-Tore Andersen

Hei

 

Har dere noen artikler om min forfar ?

 

Jeg vet jo at han var den første borgemester i Trondheim etter at Erkebiskopen ble jagd ut.

 

Svein-Tore

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Solrun Hommedal

Hei

 

I Trondheim bys historie står Nils Lauritszon Arctander nevnt to ganger. Første gang, der det nevnes at han ble byens første borgermester og at han hadde vært erkebiskopens fut, refereres det til en artikkel eller bok av Ludvig Daae, "Trondhjems Stifts geistlige historie", s 7. Andre gang han nevnes refereres det til Aleksander Bugges "Liste over dem som betalte leding etc., i Videnskabsselskabets Skrifter" 1916 s VII f. 

 
Søk på Arctander i universitetsbibliotekenes database (oria.no) gir tilsynlatende kun treff på superintendenten/biskopen i Viborg (1561-1616). Tilsvarende søk i arkivverkets bibliotekdatabase gir flere treff, men også her ser flere ut til å være relatert til den danske biskopen. Da du har mer informasjon om andre slekter som kan være tilknyttet din Arctander anbefaler jeg at du søker i arkivverkets bokbase for å se om noen av treffene er relevant for deg. Du kan deretter se om bøkene ligger på nb.no (bokhylla), ellers kan du forsøke å se om de er allment tilgjengelige slik at du kan bestille dem til ditt lokale bibliotek. http://www.arkivverket.no/arkivverket/Arkivverket/Riksarkivet/Biblioteket  Merk at bøker som oppbevares hos arkivverket ikke kan lånes hjem. Dersom det er bøker som kun finnes hos arkivverket må du møte opp på den spesifikke lesesalen og lese boken der.
 

Artikkelen fra Bugge ligger tilgjengelig på nb.no, mens artikkelen/boken fra Daae ikke ser ut til å være tilgjengelig der enda. Du kan høre med ditt lokale bibliotek om kan bestille den inn.

 

http://www.nb.no/nbsok/nb/b6c3c854a0f12631303f3d184d694afe?index=1#0

 

Med hilsen

Solrun Hommedal

Statsarkivet i Trondheim

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein-Tore Andersen

Hei

takk for info

 

Jeg er litt forundret over at det er så lite skrevet om en så viktig mann i en brytningstid i NOrge

 

Noe finnes på nett

 

http://forum.arkivverket.no/topic/808-arctander/

Oversender noen klipp vedrørende Niels Lauritssen, Trondhjems første borgermester, en tittel som ikke var vanlig i Norge før denne tid. Forøvrig kan opplyses at Arctander navnet ikke kom inn i slekten før hans sønn Lauridz Nielssøn inskriberte seg ved universitetet i Marburg.

Trondheims Historie 997-1997, bind 2, innvandrernes by 1537-1800. (Steinar Supphellen, hovedredaktør Jørn Sandnes.)

Trondhjems første borgermester:

Etter drapet på Vincents Lunge ved nyttår 1536, flyktet erkebiskop Olav Engelbrektsson 1. april 1537,med sine fire små skip fylt med kostbarheter og kirkelige klenodier, utover fjorden.

"No ha dæm rest!"

Nyheten spredte seg raskt utover byen. Erkebispen var den nye kongen, Christian IIIs hovedfiende om striden om den nye religionsformen, han var den som hadde fått Vincens Lunge drept og ført åpen krig og konspirert mot kongen. Byborgerne hadde støttet erkebiskopen, nå var hæren på vei og han måtte flykte for å redde dem og sine rådmenn for direkte straff.

Med på seilasen var også erkebiskopens tidligere fogd, den danske Niels Lauritssen Arctander, av lensherren satt til styringsfunksjoner i Trondhjem. Han hadde trolig fulgt erkebispen et stykke på vei i hans flukt, men havnet i en robåt ute i skipsleia, uten at vi vet hvordan det hadde gått til.

Han ble plukket opp av den første innvasjonsflåten, arrestert og sendt til Bergen for avhør, men var snart tilbake.

Byens privilegiebrev fra 1547 ble adressert til borgermester, rådmenn og menige innbyggere i byen. Omtrent samtidig finner vi Niels Lauridsen Arctander og Adrian Falkner omtalt som borgermestre, så fra denne tid er tittelen etablert i byen. Kanskje ble den tatt i bruk allerede fra 1537. (O. Harstad mener:"blev han af Kong Christian III sat som første Borgermester fra 1537.")

Det ble oppnevnt to borgermestre , men da med den ene som ledende førstemann

 

Det hadde vært spennende å få tak i boken til Ludvig Daae

 

Svein-Tore

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.