Gå til innhold
Arkivverket
Frode Mohus

Opphavsperson til patronymikon og bumerke på funnet signetring

Recommended Posts

Frode Mohus

Hei!

 

I fjor fant jeg i forbindelse med bruk av metalldetektor ved Eikern (Øvre Eiker, Buskerud) en signetring med initialene "RAS" (antar det er et patronymikon) og et bumerke (se vedlagt bilde).

 

Jeg har tidligere vært noe i kontakt med Riksarkivet og fått tips fra dem om å sjekke "lensregnskaper, stiftamstueregnskaper og fogderegnskaper" for å se om bumerket kan gjenfinnes på segl på originaldokumenter for personer som hadde ombud som lagrettemenn o.l.

 

Er dette en type dokumenter jeg kan se gjennom på lesesalen på Statsarkivet på Kongsberg? Jeg antar de aktuelle dokumentene er knyttet til Eiker, og vil gjette på at aktuell periode er fra sent 1600-tall fram til sent 1700-tall eller tidlig 1800-tall.

 

post-8656-0-19665500-1453975614_thumb.png

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Kongsberg

Til Frode Mohus

 

Dette er materiale som er i Riksarkivet. Eldre (frem til ca. 1690-tallet) lensregnskaper, stiftamstueregnskaper og fogderegnskaper ligger tilgjengelig på nett (skannet) i Digitalarkivet. Det ligger under overskriften regnskap og skatt: http://arkivverket.no/arkivverket/Digitalarkivet

 

Riksarkivet har i svaret sitt til deg også oppgitt at nyere regnskapsmateriale (fra 1700-tallet) kan lånes på deres lesesal.

 

Det kan forekomme denne type segl i materiale i for eksempel arkivet til Buskerud amt (Fylkesmannen i Buskerud), men dette er helt tilfeldig. Katalog over arkivet ligger tilgjenglig i Arkivportalen og materialet kan lånes på lesesalen vår: http://arkivportalen.no/side/arkiv/detaljer?arkivId=no-a1450-04000000000703

 

Vennlig hilsen

Statsarkivet i Kongsberg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Frode Mohus

Takk for kjapt og konkret svar. Jeg har vært inne på stikkprøvebasis og sett på noe av det scannede materialet i Digitalarkivet. Dessverre ser det ut til at de fleste segl på slike scannede dokumenter er lite lesbare (de er ofte nesten svarte). Da tolker jeg svaret dere slik at det i praksis vil være mest effektivt å se på det FYSISKE materialet som finnes i Riksarkivet i Oslo, siden det man kan finne på Kongsberg vil være ganske "tilfeldig" som dere sier. Takk for hjelpen uansett.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.