Gå til innhold
Arkivverket

Yrkestitel frå 1700-talet: Feldskiær eller Chirurgus - kva var eigentleg det?


Lars E. Øyane
 Del

Recommended Posts

Under arbeid med biografien for sogneætti Teiste - den delen av ætti som budde i Danmark, er eg komen borti ein yrkestitel som eg gjerne skulle hatt litt meir «oppklaring» av:

 

Feldskiær eller Chirurgus - synest vera nytta «om kvarandre» for same personane, men kva låg i desse titlane på 1700-talet?  Laut ein ha universitetseksamen for å utøva dette yrket, eller var det meir ein «heimegjort» doktor - ein «kvakksalvar»?

 

Eit døme er denne gravferdi frå Nykøbing på Sjælland 27.2.1777 der «Sal. Johan Theiste» seiest ha vore ̧«chirurgien baade til Feltz og i Fredsdage»: http://ao.salldata.dk/vis.php?bsid=154178&side=86&kb=KB&height=1104&zoom=34.35409161091096

 

Eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bartskjær, barber og lege. Bartskjærfaget ble i regelen oppfattet som et håndverk, og i Bergen var det laugmessig organisert. Bartsjærenes medisinske kunnskaper var gjerne små, men fra 1600-årene og framover kom bartskjærervirksomheten i hvert fall i byene etter hvert inder en viss kontroll av utdannede leger. Omkring 1800 ble det stort sett slutt på bartskjærerpraktisert kirurgi, bartskjærer ble barber og frisør. Bartskjærere hadde ofte militær bakgrunn og ble ikke sjelden kalt feltskjær.

 

Feltskjærere kaltes de som gjorde bartskjærertjeneste ved hæren og flåten. I Christian IVs tid kom de første bestemmelsene om hvor mange feltskjærere det skulle være ved hvert regiment. En overfeltskjærer ved regimentet skulle føre tilsyn med feltskjærernes virksomhet. Det skulle også være en feltmedicus ved regimentet. Feltskjærerbetegnelsen ble senere erstattet av kirurg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Feltskjærer, eller bartskjærer, kirurger osv., var medisinsk personell. De var ikke universitetsutdannet, men var lært opp som håndverkere, som svenner. Mange var selvsagt tilknyttet det militære, byer hadde også ac og til en stadskirurg. De var håndverkere, og kunne være godt ansett. Noen reiste rundt, men de var ikke kvakksalvere.

 

Leger var utdannet ved et universitet, arbeidsdelingen var at leger hadde enerett på å indremedisin.

 

Denne artikkelen fra Bergen er oplysende: http://www.uib.no/igs/65245/fra-bartskjærlaug-til-legeforening-et-400-årsjubileum

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjarteleg takk til Carsten og Ola for utførlege forklaringar på denne yrkestitelen!  Då har det altso lite for seg å søkja etter desse karane i studentlistene for universitet i København, og spørsmålet mitt er soleis løyst!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.