Gå til innhold
Arkivverket

Skiftedokument Sund 1905 - Forland


Lars E. Øyane
 Del

Recommended Posts

Bygdeboki for Sund, garden Trellevik, har mellom anna denne utsegni om Anders Rasmussen, jekteførar, som døydde før 1853:

 

«På skiftet i 1905 etter brordottera Brita Ivarsdotter Forland vart det opplyst at Anders lét etter seg ein son (Berent Andreas f. 1845) og ei dotter (Monsine Magdalene Marie f. 1849) i Amerika.»

 

Eg ser at gardbrukarkona Britha Ivarsdotter Forland døydde på Forland 14.12.1903.  Dette var rimelegvis eit stort utskifte, og det tok tid å få samla dei naudsynte opplysningane om ervingane.  Skal me tru at skiftet vart slutta i 1905 og at dokumenti er samla under dette året?  Eg er ute etter:

 

* Skiftedokument vedrørande dei to borni etter Anders Rasmussen i Amerika, Berent Andreas og Monsine Magdalene Marie - eg vil tru der er oppgjeve adresser for dei i Amerika?

 

Eg takkar so mykje på førehand for hjelpi!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved utlodningen står det ikke noe mer enn i registreringen: Andreas Rasmussen hadde etterlatt seg to barn, utvandret rundt 30 år tidligere, ukjente navn, og om de var i live var uvisst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjarteleg takk til Yngve for interessant svar!

 

Det kan høyrast ut som om bygdebokskrivaren her har henta opplysningar som ikkje stod i skiftet etter Brita Ivarsdotter Forland, men at han har finne namni og fødselsåri i kyrkjebøkene for Bergen...

 

Er det då slik å forstå at skifteretten den gongen ikkje gjorde noko meir for å finna dei nemnde ervingane i Amerika?  Var det ikkje vanleg at arvemidlar vart innsette på ein bankbok for seinare utbetaling - når ervingane omsider melde seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.