Gå til innhold
Arkivverket

Flyttinger mellom Levangsheia og Agder, Søndeled, Gjerstad, Vegårdsheia osv.


Per Stian Kjendal
 Del

Recommended Posts

Flyttet fra annet evne! Opprettet flere duplikatmeldinger, fikk feilmelding, PROXY ERROR, men det virket likevel.

 

Tenkte bare jeg skulle gjengi dette fra Levangsheia som viser hvor innfløkt det var med flyttinger, og linjer mellom sognene og fylkesgrensa:

Det er også litt vanskelig når kildene fra hver side av grensa er litt forskjellige. Jeg har også sett at mye av det som er utgitt av bøker på Agder-siden, ikke har sjekket Telemarkssiden og motsatt!

 

Det hørte ikke med i denne diskusjonen, men tok dette med her siden dere alle jobber med slekter i dette området! Meget interresert i rettelser og tilføjelser!

 

ØSTRE LEVANG:

 

Østre Levang kan ikke sees å ha vært krongods, det er ingen tegn på dette ihvertfall. Olav Levang er nevnt fra 1593 til 1622. Han eide en hud i østre Levang. I 1624 eide ei Tyri Olsdatter denne huden. Om dette er kona eller noen annen er uvisst.

 

OLAV/OLUF LEVANG Gift med NN

Barn :

 

Olav Levang f d

 

I Gjerstad Slektshistorie, Hefte IX, er det nevnt et skifte på Byholt i Gjerstad 1619, der en mener at Ljøte Grim eier 1 ½ hud i Haslum og 1 ½ hud i Levang. Dette er trolig feil. Muligens har Levang blitt feiltolket med Leivann.

Fra 1611 blir det nevnt en Vellek Gjerulfsen Levang. Oppgitt som knekt. Han eide 3 huder i østre Levang, i 1615 og 1624. Han er ellers nevnt fram til 1639.

              

 

Vellek Gjerulfsen Levangs buemerke fra 1624. 

 

VELLEK GJERULFSEN Gift med NN

Barn :

         1 Anne Velleksdatter Født Død

            Gift med Tarald Gunleiksen Husås, Søndeled

            Til Husås, Søndeled

            I live 1692 

 

Vellek Gjerulfsen f d

 

Vellek kom fra østre Moland i Aust-Agder. Han står oppført i odelsmanntallet 1624, Hans brødre var Jørgen Gjerulfsen Woege, Jon Gjerulfsen Nattvik. Skatteliste fra 1641 forteller at Vellek også eide 2 huder i Håbestad, Fjære og  1 ½ hud og 3 skinn i Lundereid i Sannidal. 

 

I skattematrikkelen 1647 er Vellek borte. Ei enke, Guri, eide nå 4 huder i østre Levang. En Elling Levang hadde 1 hud og Halsten Olsen Håbestad, fra Fjære i Nedenes len hadde ½ hud. Halsten eide i 1624 også 1 hud av Søndeled gård i Søndeled.

 

VELLEK CHRISTENSEN Gift med AASTE OLSDATTER

Barn :

         1 Maren Velleksdatter Født Død

            Gft med Stian Christensen (forlovet 14/3 1706)

 

Vellek Christensen f d før 1706  Aaste Olsdatter f d

 

En Christen Levang ble nevnt bla. 1669; 1 hud, 1673; 2 ½ hud, 1680; 1 ½ hud. Også oppført med 1 ½ hud i 1685 og 1686. Dette er den samme Christen som var bruker på vestre Levang, se der for mer om han. I 1699 ble denne eiendommen trolig overtatt av sønnen Vellek Christensen som da eier 2 huder og 4 skinn.  

 

I et millitært manntall fra 1706 er Vellek død. Hans kone, Aaste Olsdatter, sitter som eier av 1 hud av østre Levang. Hun har en ”dreng” på gården, Christen Pedersen, 16 år, fra Søndeled. Aaste Olsdatter er søster av kona til Tjostolf Hofskuldsen Levang. På tinget den 7/7 1705 lar Åste Levang lyse Ole, Tomas og Peder Vellekssønners kjøpebrev på 4 skinn i Levang. Brødrene kom fra Straume i Drangedal. 1 hud av eiendommen gikk med i en panteobligasjon som Vellek hadde som sikkerhet. Denne ene huden ble i 1706 eid av Arent Ùchermand Barberer i Kragerø.

 

Slektsgransker Jon Straume (bor på Helle i Kragerø) har noen tanker om Vellek :Vellek Gjerulfsen hadde en datter som trolig het Gro Velleksdatter. Hun var gift med Olav Tomasen Straume. I 1653 og 1661 står han som eier av ½ hud av Levang.  1666 – 1669 var sønnen Tomas død og broren Vellek hadde overtatt godset og hadde det til ca 1677.  Ole, Thomas og Peder Velleksønner var av denne slekten. Men disse hadde ikke disse 4 hudene lenge, for de var solgt alt i 1706.

 

ØSTRE LEVANG:

 

NILS OLSEN ROMUNDSTAD Gift I med KARI JONSDATTER

Barn :

Anne Nielsdatter Født          1732 Død 28/5   1798

  Gift med Ole Knudsen, Fiane

    Til Fiane

Ingeborg Nilsdatter Født           1740 Død           1798

                 Gift I med Christen Larsen, Laget, Holt 

  Gift II med Peder Knudsen, Romundstad, Holt

                  Til Romundstad, Holt

 

Kari Jonsdatter døpt 24/6 1716 d 1761

 

NILS OLSEN ROMUNDSTAD Gift II med AASILD/AASE OLSDATTER

Barn :

               3 Karen Kirstine Nielsdatter Født 26/7   1780 Død

 

Nils Olsen Rommestad fca 1717 bg 29/9 1790  Aasild/Aase Olsdatter fca 1738 d etter 1801

 

Nils er nevnt som oppsitter i 1762 på østre Levang. Nils var sønn av Ole Torjesen, nedre Søndeled, (Se Søndeled bygdebok V, s. 410) og Anne Andersdatter, Romundstad, Holt (Se Holt bygdebok, s. 845) Nils var først gift med Kari Jonsdatter, Sjåvåg i Søndeled. (Se Søndeled bygdebok bind V, s. 270) Hun var datter av Jon Kristensen, Sjåvåg og Ingeborg Alvsdatter, Homme. Kari døde på Romundstad i Holt, skiftet ble holdt der 1/9 1761. Etter dette kom Nils Olsen Romundstad til østre Levang. Han ble gift i desember 1762 med Aasild Olsdatter.

 

Nils ble i 1783 stevnet for retten av enka Helene Andersdatter, Portør, for ”at have nedkastet et Steen-Gjerde paa Hendes ejende grund udi Levang”. Nils møtte i retten og hevdet at han ikke hadde rivd ned noe gjerde. Enka kunne heller ikke framvise noen vitner til dette. Nils sa at på dette stedet har det i meget lang tid vært en gangvei. Han sa videre at selv om han ikke har revet ned noe gjerde så kom han til å rive dette ned, hvis det blir bygd opp igjen, for dette blokkerer hans rett til ferdsel. Retten frifant Nils for å ha rivd gjerdet, men advarte han om at hvis han gjorde dette, så ville han bli ansett som en voldsmann, som med makten i hånd nedriver en annen manns hus og gjerder.

 

Det var skifte etter Nils i 1791. Han bodde da fortsatt på østre Levang. Nils Olsen Romundstad hadde ifølge skiftet kjøpt 6 skinn den 22/8 1765 av Aasol Jensen, østre Levang. Han hadde også kjøpt 6 skind i 1773, tinglyst 20/1 1774. Eide da i skiftet, 1 hud av østre Levang, verdsatt til 550 rd. 

 

Postmester Barth i Kragerø hadde pant i boet på mer enn boets verdi, eiendommen ble da solgt. Kona Aasild bodde fortsatt på Levang i 1801. Hun var da 64 år gammel, og bodde med datteren Karen.

 
VESTRE LEVANG:
Vestre Levang var tidligere krongods. Dette var kongens eiendom, og han betalte ikke skatt til seg selv. Gården var da leiet bort til leilendinger, som bare forpaktet gården.  I 1673 blir det oppgitt at vestre Levang er borgergods, altså eid av byborgere, fortrinnsvis fra Kragerø.

 

Den første en finner nevnt på vestre Levang er Niels Levang, som finnes nevnt i skattelister fra 1593 og fremover, som bruker av vestre Levang. Niels Levang finnes nevnt helt frem til 1673, men det er tvilsomt om dette er en og samme person. Noe rart er dette fordi Niels ikke er nevnt i manntallene 1665/66. Nils Levang står i matrikkelen 1647 som eier av 4 kalveskinn av gården Nipe i Søndeled. 

 

NILS LEVANG Gift med NN

Barn :

        1 Peder Nilsen Født Død

           Nevnt i skatteliste i 1650

        2 Christen Nilsen Født ca      1635 Død

           Overtar som bruker på vestre Levang.

Sannsynlig datter:

        3 Berthe Nilsdatter Født Død

           Gift med Knud Eriksen, Østerholt i Gjerstad

           Til Østerholt (Deres sønn Jens Knudsen kommer til vestre Levang senere)

             

Nils Levang f d    

 
TONSTØL:
 

 

ÅSULF OLSEN (BJORVATN) gift med NN HALVORSDATTER

Barn :

Ole Født Død

  Bodde på Tonstøl

Anne Født ca       1701 Død 12/10 1789

  Gift med Jens Knudsen, Østerholt, Gjerstad

  Først til Heibø, siden til vestre Levang

Ingeborg Født     1703 Bg   24/4   1775

  Gift 29/6 1729 med Nils Sørensen, Leivann

  Først til Tonstøl, siden til Leivann

Kjersti Født Død

  Gift med Giert Thorsen, Ørvik

  Til Ørvik

 

Åsulf Olsen f d    NN  Halvorsdatter f d

 

En Daniel Barth lot den 28/5 1714 lyse Sorenskriver Peder Pedersens kjøpebrev på 1 ½ hud av Tonstøl, med ”bøksel”, for 150 rd.  Dette solgte han videre den 4/?? 1714 til Åsulf Olsen Bjorvatn. 

 

Åsulf Tonstøl nevnes som lagrettesmann i 1719/20. Anstein Ørvik, Åsulf Tonsestøl og Nils Dal, melder på egne og Knut Farsjøs vegne på tinget i 1720. Bes innført at de er værge for Knut Rolfsen og Halvor Rolfsens fader og moders arvemidler, som de har hos seg i rene penger.

 

Bjorvatn skal være i Vegårdshei. Kona var datter av Halvor Åsulfsen, Voje og Tone Torjusdatter, Voje i Vegårdshei. 

 
Endret av Per Stian Kjendal
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.