Gå til innhold
Arkivverket

Trenger tydehjelp til 2 enkle og korte brev angående en mordsak på Brøttum


Bjørn Andreas Johansønn Løkken
 Del

Recommended Posts

Hei jeg trenger tydehjelp av 3 korte enkle brev angående en mordsak på Brøttum . Brevene har jeg lagt ut i linken nedenfor 

 

Her er forhistorien 

 

Det er tydeligvis på Brøttum i Ringsaker at dramatikken og råskapen  i slektskapet skjer , hva var det egentelig med disse forfedrene mine på Brøttum ?

 

Etter 2 selvmord på en og samme gard og1 mord på bergseng , og nu datt det sandelig enda et skjelett ut av ( slekt ) skapet som Tore S Falch så morsomt ordla seg .

 

Ja jeg må jo nevne at det var 3 slektsrelaterte  mord på Lesja og , så det er jo ikke derimot sagt at råskap og mulig depresjoner med selvmord som utfall er synonymt for Brøttum , nei for all del .

 

Saken som dukket opp er således :

 

Anders Olsen Sæther var en nesten uhyggelig dyktig treskjærer på Brøttum , han skjærte ut altertavla i kirka på Veldre og sto for all utskjæring av både altertavla og prekestolen i Brøttum kirke , det er så vakkert et arbeid at det nesten gjør vondt å sjå det selv om det så langt bare er på bilder jeg har fått anleding til å se det , men at turen går innom kirka på Brøttum neste gang jeg er nedover det er bra sikkert . 

 

Anders Olsen Sæther var 2 generasjon etter min stamfar Svend Olsen Midtbruket sin søster ; Anne Olsdatter Midtbruket som igjen var gift med Even Bårdsen Hov i Biri . 

 

Anders Olsen Sæther ble den 13 februar 1798 funnet død på gardsplassen på garden sin Sæther søndre på Brøttum , han ble funnet med flere '' hull '' i hodet .

 

Peder Sørensen Halla øvre som da er bror til min stammor Eli Sørensdatter ble straks siktet for mordet '' in absentia '' . Det var forøvrig Eli sin ektemann som først hengte seg i smia si på Nordhaugen , og deretter var det neste bruker og min stamfar på 90 som og gikk avgårde og hengte seg i et tre på garden ;  hadde'n nå levd så lenge så kunne'n jo gøtt likegjerne holde løpet ut mene nå je .

 

Men nå gjelder saken Peder Sørensen Halla , utifra lensmannen sine utsagn så ble ikke Peder arrestert fordi han hadde reist oppover til Gudbrandsdalen . 

 

Den 20 februar 1798 meddeler fogden at Peder var strøket til fjells på ski . " Det er af al denne Peder Hallas fremgangs måde sluttelig : at han har bestemt sin flugt over Fieldene til Sverige "

 

Brevene fra fogden i Hedemarken fogderi til amtmannen i Hedmark amt, datert henholdsvis 13.02.1798 og 20.02.1798 (Fylkesmannen i Hedmark, Brev fra fogden, eske 9, 1797-1799). Dette er høyst sannsynlig det kildematerialet som Niels Moen refererer fra i «Brøttumsboken».

 

Kopiboka til fogden i Hedemarken fogderi fra året 1798 er ikke bevart.

 

 

Av SAH på Hamar har jeg fått disse 2 brev på PDF fil , men jeg vet ikke hvordan jeg skal kunne legge disse ut her så den som vil hjelpe meg med transkribering kan få tilgang . Den eneste muligheten slik jeg forstår det er at siden jeg har lagret de 2 brevene i ONE DRIVE så kan jeg vel kanskje sende link til disse 2 brevene i en mail til den som eventuelt vil hjelpe meg med transkribering . 

 

 

 

 

På forhånd tusen takk for god hjelp nok en gang 

 

 

 

 

Endret av Bjørn A Løkken
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.