Jump to content
Arkivverket

Tidsoptimalisering i "den nye løsningen"


Stig Nyberg

Recommended Posts

Problemene med den gamle løsningen for skannede kirkebøker har tvunget meg over på den nye, og jeg vil fortelle litt om mine førsteinntrykk:

 

Når man blar gjennom en kirkebok på leting etter noe, er det viktig at dette kan skje på en mest mulig tidseffektiv måte. Selv har man kanskje en langsom PC og langsomt nett, og det kan også være stor trafikk mot nettsidene.

 

Et problem med den nye løsningen er at forskyvningen av en forstørret kirkebokside skjer ved ved å dra den med musa, mens blaing skjer med å sette musemarkøren på ">" symbolet og så trykke. Det ville blitt mer tidsoptimalt om man kunne manøvrere opp og ned på siden med page up/down tastene (som i den gamle løsningen) og kanskje også sidelengs ved hjelp av tabulator-tastene. Så kunne musemarkøren stå fast på ">" slik at man når som helst kunne bla med et klikk. (Man kan også bla med "shift pil", som krever to tastetrykk. Er det mulig å heller bare bruke "pil"?)

 

Jeg tror det fremdeles ville være ønskelig om knapperaden kunne gi mulighet for å bla 5 eller 20 sider i fullskjermmodus. Å gå ut av den for å bruke scrollbar'en er litt tungvint. Og så en liten ting: Noen kirkeboklister kan ha menn på annenhver side og kvinner likeså. Det kunne være mye tid å spare om det også fantes en knapp som blar 2 sider!

 

Link to comment
Share on other sites

Angående pageUp/pageDown, så har denne funksjonaliteten blitt borte i nåværende versjon. Den kommer tilbake i neste uke ved en ny oppdatering av løsningen.

 

Tabulator kan vi ikke bruke, for den er viktig for å kunne bla mellom menypunkter og verktøy.

 

Når det gjelder navigeren med shift-pil og ellers bruk av hurtigtaster er et veldig mange meninger. Det foreligger veldig mange alternativer og ønsker, men ingen av alternativene vil etter vår vurdering gi noen bedring uten å gå ut over noe annet. Så inntil vi finner et godt kompromiss lar vi det være som det er.

 

Angående bla 2, 5 og 20 sider vil medføre minst 6 nye knapper. Det er allerede flere knapper enn det vi kunne ønske oss.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har kvernet og tenkt videre på dine innspill.

 

Angående det med å bla to og to sider: Kjønnsdelte lister blir indeksert. Ta f.eks ministrialbok A4 her: https://media.digitalarkivet.no/kb/browse?archives%5B%5D=no-a1450-07000000000418&parishes%5B%5D=1247S2&sourcetype%5B%5D=MINI&start_year=1825&end_year=1845&text=

 

Her er det listet ut tilgjengelige listetyper: dpdp (k)dp (m)kfkf (k)kf (m)vigr,gr (k)gr (m)ifufvava (k)va (m)ns

dp står for dåp, og dp (k) står får Døpte kvinner. Det ser du også ved mouseover. Hvis du klikker inn på den, ser du at filteret for "Fødte og døpte" er markert brunt, dvs. at du kun blar innen fødte og døpte. Men her blar du blant fødte og døpte uavhengig av kjønn. Her kan vi faktisk lage et filter til. Dersom det er kjønnsdelt kan vi vise filter for menn eller kvinner. Det betyr at om det som her er døpte kvinner fra s. 49 og døpte menn fra side 2, eller om det er kvinner og menn på annenhver side, så vil du kun bla for døpte kvinner hvis det er det du ønsker.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.