Gå til innhold
Arkivverket
Torkild Knudsen

Glassmaker Lars Mortensen Seter i Kvikne f ca.1661

Recommended Posts

Torkild Knudsen

Glassmaker Lars Mortensen f.1661 var bruker av gården seter i Kvikne. Lars må ha ektet Barbro Eriksdatter, enke etter Svend Olsen Seter.

 

Lars Mortensen og Barbro Eriksdatter ser ut til å ha fått barna Kirsten Larsdatter f.ca.1721 gm sersjant Peder Pedersen Soknes fra Støren og Ingeborg Larsdatter f.ca.1729 gm.1 Johan Danielsen Sjøli og gm.2 Knut Johnsen Vanvik (begge Leksvik).

 

Det ser videre ut som om Lars Mortensen og Barbro Eriksdatter etterhvert flyttet fra Kvikne til Leksvik hvor de ble brukere på gården Balstad.

 

Grunnen til at jeg tar opp igjen temaet om Lars Mortensen er et skifte som ble nevnt i debatten med tittelen " Dorothea Friis og arvingene etter Vincent Jensen Friis (1632-1689) iTrondheim". Der nevnes ett skifte etter Morten Eriksen Aasøn i innlegg 1046 og 1047 av henholdsvis Lars Østensen og Per Nermo som fanget oppmerksomheten.

 

Kan det være en mulighet for at sønnen i skiftet, Lars Mortensen f.ca.1661, er den samme som glassmaker Lars Mortensen Seter.
 

Sitat fra innlegg 1047 (skifte):

 

Morten Erikssøn Aasøn/Aasen (-1686 Tr.h.) og (Kirsti) Kirsten Larsdatter (levde i 1699), barn:

- Anne Mortensdatter (c1650? - før 1686), g (2. gang ?) m. Cort Sommer, antakelig far til kjøpm., kemner, hosp.forst. og kammerråd Hans Morten(sen) Sommer (c1678-1734)
- Elen Mortensdatter, g. (før 1686) m. Simen Jensen Lund i Stjørdal
- Erik Mortensen, f. ca.1655? (g. før 1686)
- Lars Mortensen, f. ca.1661
- Benedicte Mortensdatter, f. ca.1662?, g. (før 1686) m. Rasmus Wisløff
- Barbara Mortensdatter, f. ca.1663, g. (c1690?) m. Mogens Corneliussen Friis.
 

Sitat slutt.

 

Det er sammenfallet med fødselsår (1661) og oppkalling (Kirsten), som gjør at jeg ser synes dette kan være interessant. Også litt spesielt at familien flytter fra Kvikne inn til nærområdet til Trondheim.

 

Jeg vet dette er veldig svakt grunnlag for å koble Lars Mortensen Seter med Lars Mortensen i skiftet. Synes heller ikke at Lars Mortensen Seter passer inn sosialt med familien i skiftet, men hvem vet.

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Roar Aalborg

Kan nevne litt om den lokale sosiale statusen til familien på Seter, der Barbro Eriksd. først er gift:

 

Svigerfaren Ole Olsen Seter er antagelig fra nabogården Ulset og sønn av Ole Olsen der, som (ifølge nye Kvikneboka s. 437) i noen år er lensmann i Kvikne.

 

Svogeren Johan Iversen Prytz er av stigerslekt ved verket, og etter hvert både etablerer og gifter enkelte grener av hans slekt seg på et nivå tilsvarende det du nevner i familielisten ovenfor. (De er godt representert i leksika!)

 

En glassmaker er kyndig i et håndverksfag som på denne tiden vel neppe er av de enkleste å beherske, tatt i betraktning hvor sjeldne glassvarer inkl. vindusruter da er i forhold til i de senere århundrer. Muligens er han litt ansett pga. det. (Smedfaget har tradisjonelt ganske høy status fordi det arbeides med flytende eller opphetet metall. Antar at dette også kan gjelde for glassfaget.)

 

Så helt utenkelig er antagelig ikke din teori.

 

 

For øvrig er Lars Mortensen hele 68 år når datteren Ingeborg blir født i 1729 hvis han selv er født i 1661. Helt umulig er dette ikke - to av nevnte Johan Prytz sine dattersønner er gift med to Kristoffersdøtre, som gjerne er søstre og synes å være barn av en far (i verksledelsen i Kvikne) fra Røros, som er noe over 60 år når de blir født.

 

 

Endret av Odd Roar Aalborg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grete Singstad

Hei

 

Jeg stusser litt på alderen til glassmakeren. Hvis han var far til døtre født 1721 og 1729 var han en gammel far. Det er fullt mulig (han var kanskje enkemann da han giftet seg med Barbro?), men hvor sikkert er det at han var født i 1661?

 

Edit:

Ser at Odd Roar kom meg i forkjøpet med samme tanker.

Endret av Grete Singstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torkild Knudsen

Det holdes liktale over Lars Mortensen Balstad i Leksvik Stranda 1750. Han sies der å være 89 år gammel altså født 1661. Selvfølgelig må en ta alderen oppgitt på denne tiden med en klype salt, men i dette tilfellet passer alderen perfekt i forhold til alderen Lars Mortensen sønn av Morten Eriksen Åsøen.

 

Dette er også grunnen til at jeg tenker at det kan være en forbindelse, som en kan jobbe videre med. I tillegg kommer jo også at det er stor sannsynlighet for at Lars Mortensen Seters mor er oppkalt gjennom hans førstefødte datter Kirsten Larsdatter Balstad på Soknes, noe som også passer som en oppkalling av Morten Eriksens Aasøens kone Kirsten Larsdatter.

 

Så lenge en har bare alder og oppkalling blir dette bare gjetting, men det kan være greit å ha trukket frem dette som en arbeidshypotese, så får en se om noe nytt dukker opp som kan bekrefte eller avkrefte.

 

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.