Gå til innhold
Arkivverket

Hvem "tok" kirkebøkene ?


Alv Edvardsen
 Del

Recommended Posts

Hei. - Tenkte jeg skulle finne en vielse i Rana på beg. av 1800 - tallet, men fant ingen kirkebøker lengre. Hvor ble de av ? 

M.v.h. Alv Edvardsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk skal du ha, men skulle dette være en forbedring av det gamle systemet ? ! Tror jeg ville foretrekke de gamle filmene på biblioteket. - M.v.h. Alv 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv har jeg også forgjeves prøvd å finne kirkebøkene i Bergen, ved å søke på Bergen i fritekstsøket. Der må man legge inn "domkirken", "korskirken" El. Likn. For å få treff. Besynderlig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å korte ned antall treff, kan en velge ut bestemte prestegjeld i Bergen, f. eks. Korskirkens prestegjeld. Da blir det 115 treff.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, men det er i det siste blitt anbefalt å søke i fritekst, og problemet der er at ordet Bergen ikke får noe treff (er ikke en del av f. eks betgenelsen korskirkesognet). Dette bør det gjøres noe med.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og svaret fra RA kom raskt : https://forum.arkivverket.no/topic/202740-titlene-for-scannete-kirkeb%C3%B8ker-er-ikke-dekkende/

 

"Det er riktig at vi ei tid anbefalte søk med fritekst, men det var kun en "nødløsning" (og den var heller ikke dekkende) inntil vi var ferdig med å registrere metadataene. Når metadataene nå er ferdige, vil det for Bergens tilfelle være enklest å velge fylke = Bergen og deretter velge prestegjeld i prestegjeldsmenyen og/eller sokn i soknemenyen.

 

Fritekstfeltet gir treff på arkiv, prestegjeld og sokn samt merknader. Et fritekstsøk på Bergen gir 31 treff, som nesten utelukkende er kirkebøker fra institusjoner o.a. som ikke tilhører noe prestegjeld, og som derfor har fått registrert Bergen (by) i prestegjeldsfeltet."

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

- mens et søk på Bergen fylke gir 632 treff, men de hører jo ikke til verken Bergen prestegjeld eller -sokn...

 

Søker du derimot på Grindheim i fritekst-feltet så får du opp både Grindheim i Sunnhordaland og i Audnedal, akkurat som forventet.

Og Domk* i friteksten får opp haugevis av Domkirkens prestegjeld, i alle de byer som har dette, inkl Bergen.

 

Det kan, som ellers i databaseverdenen, være nødvendig med litt prøving og feiling før man finner "tonen" - etter at basen har gått over til en ny, moderne og raskere melodi ;-)

 

Det er mulig popup-hjelpen over Fritekst-feltet burde spesifisere hva den søker i litt bedre?

"geografisk informasjon" kan jo fort oppfattes som at den søker i fylke- og kommune-navn osv også?

 

På den annen side så er det jo mye kjappere å velge fra Fylke enn å skrive inn f.eks. Vest-Agder i Fritekst-feltet (som gir 0 treff).

 

Når det gjelder de forsvunnede kirkebøkene så vil de dukke opp ved Fritekst-søk på *Rana, fordi de er fra Nord-Rana (Mo).

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husk at alle nedtrekks-søkefeltene på en måte fungerer som et slags fritekstsøk. Så hvis du i søkefeltet for prestegjeld skriver "rana", får du opp alternativet "Nord-Rana (Mo) prgj." Tilsvarende i soknefeltet får du "Nord-Rana (Mo) sokn".

 

Skriver du "domk" i søkefeltet for prestegjeld får du opp to alternativer, nemlig Domkirken prestegjeld i Rogaland og i Bergen fylker.

 

Du kan altså bruke nedtrekksmenyene som et slags fritekstsøk, men få litt mer presise treff enn å bruke fritekstsøket.

 

Angående fritekstfeltet, så ser jeg ikke umiddelbart noe i veien for at den også kan søke i 1947-kommunen, men det må vi ta opp til drøfting internt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.