Gå til innhold
Arkivverket
Astrid Kaardal Halleraker

Fritt ord: Hvor langt tilbake i tid kan DNA-tester bevise forfedres identitet

Recommended Posts

Astrid Kaardal Halleraker

Jeg leser forskjellige steder at det er mange som mener at DNA-testene ikke kan brukes til å identifisere aner tilbake mer enn 4-5 ledd. Men hvor riktig er denne oppfatningen. Er det noen her på forumet som er overbevist om at DNA-segmenter også er pålitelige fra aner som levde for 300-500 år siden. Det er min overbevisning at dette er mulig, under forutsetning av at genealogien er riktig. Metoden som brukes, såkalt triangulering, er adoptert fra forskere i genetikk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Arnolf Bjørndal

Rene manns- og kvinnelinjer (Y-DNA og mtDNA) kan definitivt identifisere aner mye lenger tilbake enn 4-5 ledd, i hvert fall hvis man bekrefter testen med en mottest (spesielt aktuelt med Y-DNA) av en beslektet linje.

 

En autosomal test, som FTDNAs Family Finder-test, regnes derimot mest pålitelig innenfor 4-5 generasjoner. Problemet med den siste testen, siden den tester hele spekteret og ikke bare en spesifikk linje bakover, er også at det kan være vanskelig å vite på hvilken måte man er beslektet med en eller flere personer man har match med. Triangulering kan brukes, men er avhengig av at man har flere nærbeslektede tester å arbeide med. Mange har bare sin egen test, samt en match eller flere med personer beslektet langt uti. Da er det langt verre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.