Gå til innhold
Arkivverket
Per Otto Egeberg Asak

Hans Madsen Stalsberg i Skedsmo fikk han barn utenfor ekteskap?

Recommended Posts

Per Otto Egeberg Asak

Hans Madsen Stalsberg er omtalt av slektsforskere som Finne-Grønn og Garder og historikeren Andreas Holmsen. I årbok fra 1990 til Romerike historielag har Odd Ottesen skrevet om Hans Madsen Stalsberg ca 1584- 1667. Han var kjent som en av de få bønder som hadde privilegium på å drive sagbruk, og blei en stor jordeier på Romerike. Ottesen konkluderer med at han hadde 4 barn som vokste opp og fikk barn.

 

Odd Ottesen gjorde meg oppmerksom på at en "Hans Madtsenn" i Skadsmo finnes i bøtelistene 1614/1615. Da måtte han ut med 4 rd for "løes Leigermall" med Ambjør Simonsdattrr. Boten var lav, og enda lavere enn den vanlige ungkars-boten

Jeg veit ikke sikkert.om denne Hans Madsen er identisk med Hans Madsen Stalsberg. Så denne påstanden kan framsettes som en hypotese. Jeg har funnet enda en Hans Madsen i Skedsmo, nemlig Hans Madsen Li, omtalt i 1610 med leier-mål som gift mann, og et slagsmål i 1622 med Jakob Ellingsrud (Oslo Byarkiv). Da blir det også opplyst at han var gift.( Hustruens navn ikke nevnt)

 

Spørsmålet mitt blir: Kan størrelsen på bota avgjøre hvem av de to Hans Madsen som har gjort opp bota for leiermålet med Ambjør Simonsdatter.

 

En annen sak er at det dukker opp en Simen Hansen 1650 som sagmester på Kuland sag f. ca 1614 iflg folketellingen 1664. Han er påfallende velstående til bare være sagmester. Kan han være en sønn av Hans Madsen Stalsberg?

 

PS. Har stilt spørsmålet også til Dis-Norge, men den har "tørket inn" der

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.