Gå til innhold
Arkivverket

Hans Madsen Stalsberg i Skedsmo fikk han barn utenfor ekteskap?


Per Otto Egeberg Asak
 Del

Recommended Posts

Hans Madsen Stalsberg er omtalt av slektsforskere som Finne-Grønn og Garder og historikeren Andreas Holmsen. I årbok fra 1990 til Romerike historielag har Odd Ottesen skrevet om Hans Madsen Stalsberg ca 1584- 1667. Han var kjent som en av de få bønder som hadde privilegium på å drive sagbruk, og blei en stor jordeier på Romerike. Ottesen konkluderer med at han hadde 4 barn som vokste opp og fikk barn.

 

Odd Ottesen gjorde meg oppmerksom på at en "Hans Madtsenn" i Skadsmo finnes i bøtelistene 1614/1615. Da måtte han ut med 4 rd for "løes Leigermall" med Ambjør Simonsdattrr. Boten var lav, og enda lavere enn den vanlige ungkars-boten

Jeg veit ikke sikkert.om denne Hans Madsen er identisk med Hans Madsen Stalsberg. Så denne påstanden kan framsettes som en hypotese. Jeg har funnet enda en Hans Madsen i Skedsmo, nemlig Hans Madsen Li, omtalt i 1610 med leier-mål som gift mann, og et slagsmål i 1622 med Jakob Ellingsrud (Oslo Byarkiv). Da blir det også opplyst at han var gift.( Hustruens navn ikke nevnt)

 

Spørsmålet mitt blir: Kan størrelsen på bota avgjøre hvem av de to Hans Madsen som har gjort opp bota for leiermålet med Ambjør Simonsdatter.

 

En annen sak er at det dukker opp en Simen Hansen 1650 som sagmester på Kuland sag f. ca 1614 iflg folketellingen 1664. Han er påfallende velstående til bare være sagmester. Kan han være en sønn av Hans Madsen Stalsberg?

 

PS. Har stilt spørsmålet også til Dis-Norge, men den har "tørket inn" der

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.