Gå til innhold
Arkivverket

Eiendomsgrenser


Recommended Posts

Hvordan finner vi ut hvor grensene går på eiendommen,står det beskrevet noe sted, eller er det bare kartet som ligger på kommunens web sider ? Dette viser nå andre grenser enn de gamle papirkartene som vi har i eie. Kan disse grensene bare forandres av andre? Forespørsel gjelder gnr./bnr. 101/54  og 101/18 i Elverum kommune. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørsmål om eiendom og eiendomsgrenser er et omfattende kulturhistorisk tema, og det finnes en rekke arbeider som tar for seg bosettingshistorie, men det finnes få håndbøker på feltet. Arkivverkets hjemmeside har også noe informasjon. Skylddelingsforretninger, som er tinglyste dokumenter innført i sorenskriverens pantebok (dvs. sorenskriverens/tingrettens arkiv), kan i mange tilfeller ha opplysninger om grensene til den fraskilte eiendommen. Skylddelingsforretninger finnes med andre ord i tinglysingsmaterialet som er skannet og lagt ut på Digitalarkivet. Der finner du også en nyttig veiledning om hvordan du går frem for å søke i dette materialet.

 

Her er direkte lenke til skylddelingsforretningene til de to eiendommene du spør etter:

 

 

Gnr. 101 bnr. 54 i Elverum: Sør-Østerdal sorenskriveri, pantebok nr. A80, dokumentnr. 461/1949, tinglysingsdato 03.03.1949. Dokumentet består av 4 sider. Trykk Shift+høyrepil for å bla fremover.

 

Gnr. 101 bnr. 18 i Elverum: Sør-Østerdal sorenskriveri, pantebok nr. 37, side 368, tinglysingsdato 01.02.1911, se dokument nr. 13.

 

Har du ytterligere spørsmål så ring oss på tlf. 62555440, eller send en epost.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar !  Ser at dette blir feil....skulle sett grensene på 101/65  og 101/67 isteden, for å finne ut hva som er skjedd med 101/54  senere (etter 1949).

Har dere mulighet for å sende en link til disse sidene også ? 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har tinglysingsmateriale frem til 31.12.1950, og alt er skannet og lagt ut på Digitalarkivet. For innsyn i dokumenter tinglyst etter denne datoen, må du henvende deg til Kartverkets tinglysingsavdeling på Hønefoss.

 

Panteregistrene går i noen tilfeller noe lengre frem i tid, og de er også skannet og finnes på Digitalarkivet. Ved å taste inn fylke, kommune, gårds- og bruksnr., vil du finne oversikt over de tinglyste dokumentene frem til 1953 på de to eiendommene du spør etter. Du har dermed et utgangspunkt for hvilke dokumenter du eventuelt vil bestille hos Kartverket.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 3 måneder senere...

De grensene du ser i kommunens kartinnsyn, seeiendom.no og tilsvarende løsninger, er hentet fra det som heter "matrikkelen", det offisielle eiendomskartet som administreres av Statens kartverk og (stort sett) oppdateres av kommunen. Det innsynsløsningene IKKE viser, er hvilken kvalitet grensen har - dvs hvilket grunnlag som er brukt for hver enkelt grense. Det er en god del feil i matrikkelkartet, og det skyldes at vi ikke fikk noen lov om registrering av eiendomsgrenser utenfor byområdene før vi fikk delingsloven i 1980. Før det var det skylddelingsloven som var utgangspunktet når en eiendom skulle deles, og der kan man finne mange rare grensebeskrivelser (min eiendom har det ene grensepunktet "ved hjørnet av Fredriksens forrige løkke"...), for det som ble vektlagt var ofte ikke grensebeskrivelsen - det var skylddelingen (fastsetting av skattegrunnlaget for hver av eiendommene) som var det viktige. Grensene var det eiernes eget ansvar å holde styr på når delingen var gjennomført.

Hvis du mener grensen som er registrert er feil, kan du be kommunen om å rette den. Da bør du først ta kontakt med dem og be om å få vite hvilket registreringsgrunnlag som er brukt, og hvilken kvalitet grensen har. Er den innmålt på "moderne" vis, kan den ikke rettes, da kan den bare endres ved en ny oppmålingsforretning. Du kan også be om å få et oppdatert matrikkelbrev, det koster et par hundrelapper og kan se litt kryptisk ut, men da får du all informasjon om hva som er registrert av informasjon om eiendommen og har et godt utgangspunkt for videre undersøkelser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.