Gå til innhold
Arkivverket
Jon Erik Berg-Hansen

Registrering av dødsårsak etter 1900

Recommended Posts

Jon Erik Berg-Hansen

Leser korrektur på kirkebøker, og har fått klar medling fra registrator om at føring av dødsårsak etter 1900 er unødvendig - fordi DA likevel fjerner disse.

Hvis dette er riktig, har jeg vanskelig for å se hvorfor - da denne informasjonen finnes i de skannede kirkebøkene som er tilgjengelige.

 

Hvis dette er forklart / diskutert tidligere:

 

Mottar gjerne en link om dette - ELLER oppdatert argumentasjon for en slik praksis.

 

 

Jon Erik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tone Merete Bruvik

Tanken er at dødsårsak ikke skal være søkbar etter 1900. Det er forskjell på å søke på nettet og får svar rett tilbake, og noen man må bla seg frem til i skannet materiale. 

 

Men vi tar gjerne i mot dødsårsak på materiale etter 1900 også, men vi fjerne det før det legges ut. Men det kan tenkes at forskere eller andre kan gis tilgang til lister med dødsårsak.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Erik Berg-Hansen

Takk for svar!

 

"Tanken er at dødsårsak ikke skal være søkbar etter 1900."

 

Uten å starte en laaang diskusjon om ordvalg, er vel ikke dette en presisering som klargjør hvorfor DA benytter en slik praksis.

 

Jeg og registrator forholder oss til ditt svar, og sender inn komplett fil.

 

Jon Erik

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Frank H. Johansen

Tanken er vel at informasjon om arvelige sykdommer og liknende ikke skal være så lett søkbart. Men 116 år er kanskje litt i overkant. Vi snakker jo om folk som DØDE for 116 år siden. 

80 år burde kanskje være nok?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tone Merete Bruvik

Jeg skal ikke gi meg inn i de juridske spissfindighetene i saken. Instruksjonen vi bruker er at legeloven som kom i 1903 (?) regulerer at medisinske dødsårsaker er klausulert uten tidsbegrensing. Dette tolker vi slik at hvis det står at noen er druknet, så er det ok å ta med i en søkbar liste, men ikke om man dør av f.eks. tuberkulose.

 

Men så var det dette med hva vi rent praktisk greier å få til. Vi har satt 1900 til å være grensen, det er gjør dette enklere for oss å håndtere. Og tilsvarende er det vanskelig for oss å skille mellom hva som er en medisinsk dødsårsak og det andre. Dermed fjerner vi alt av dødsårsaker i de fleste tilfeller etter 1900. 

 

Men la meg gjenta at vi gjerne vil vil ha registreringer med dødsårsaker etter 1900, det kan brukes til forskningsformål, og dessuten kan det tenkes at regelen for hva som kan publiseres kan endres i fremtiden. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.