Gå til innhold
Arkivverket
Torbjørn Pihl

Handelsmann Ole Larsen (død 1789) på Slinningen ved Ålesund

Recommended Posts

Torbjørn Pihl

Hans herkomst har tidligere vært forsøkt klarlagt, bl.a. ved spørsmål i Genealogen og her i Forum. Det har også vært søkt i kirkebøker etc., særlig i de nærmestliggende prestegjeld, imidlertid uten sikre funn. Ole Larsen er ved en enkelt anledning nevnt med tilnavnet Schaer (ant. et gårdsnavn Skar, Skare, Skår), og dette er egentlig den eneste pekepinn man har om hans opprinnelse. I skifteprotokoll for Sunnmøre sorenskriveri, nr. 3A/17, fol. 6b, finner man 16. aug. 1749 et skifte etter Lars Larsen på Indre Schaar i Røvde skibrede i Sande. Teksten er, slik den fremkommer i det scannede bilde på nettet, meget vanskelig å lese, men det nevnes i alle fall en sønn(?) Ole Larsen Schaar. Dette kan være den samme Ole Larsen som senere kom til Slinningen, men noe bevise er det jo langt fra. Handelsstedet Larsnes i Sande angis i 1773 å være eiet av Niels Wind, som senere hadde Ole Larsen som sin handelsforvalter på Grimmergaard ved Ålesund. Niels Wind og Ole Larsen kan altså ha vært gamle kjente fra Sande-distriktet.  Det finnes en gård Skar i Sande, men jeg har ikke kunnet identifisere noen Lars Larsen Skaar/Ole Larsen i bygdebøkene for Sande. - I ekstraskattemanntallet1762  for Kvernes i Nordmøre fogderi nevnes på gården Rensvik en "proprietær" Lars Larsen med en sønn > 17 år gml. Dette kan selvfølgelig også være den Ole Larsen som kom til Slinningen. - Kanskje noen med lokalkunnskap har nærmere kjennskap til disse familiene?

Med vennlig jhilsen       Torbjørn Pihl

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar S. Ertesvåg

Berre eit lite innspel: Skare i Sande sokn (på Sandsøya) låg ikkje i Rovde skipreide (men i Vanylven skipreide).

Det gjorde derimot (ytre og indre) Skår i Syvde sokn. Skal du finne noko i bygdebøkene, er det dei for Syvde du må leite i.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Inge Nygård

Arvingane etter Lars Larsen Skår var søskena, m.a. Ole Larsen Skår: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24558/20/

 

Ole Larsen Skår var busett på garden indre Skår, der det var skifte etter han i 1782: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24568/208/

 

Såleis er dette etter alt å døme ikkje den personen du er på jakt etter.

 

Garden Indre Skår er omhandla (rett nok noko mangelfullt) i bygdeboka for Syvde: http://www.nb.no/nbsok/nb/baa56d25cc3fa1b2ccb842bb780edda7?index=1#93

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.