Gå til innhold
Arkivverket

Handelsmann Ole Larsen (død 1789) på Slinningen ved Ålesund


Torbjørn Pihl
 Del

Recommended Posts

Hans herkomst har tidligere vært forsøkt klarlagt, bl.a. ved spørsmål i Genealogen og her i Forum. Det har også vært søkt i kirkebøker etc., særlig i de nærmestliggende prestegjeld, imidlertid uten sikre funn. Ole Larsen er ved en enkelt anledning nevnt med tilnavnet Schaer (ant. et gårdsnavn Skar, Skare, Skår), og dette er egentlig den eneste pekepinn man har om hans opprinnelse. I skifteprotokoll for Sunnmøre sorenskriveri, nr. 3A/17, fol. 6b, finner man 16. aug. 1749 et skifte etter Lars Larsen på Indre Schaar i Røvde skibrede i Sande. Teksten er, slik den fremkommer i det scannede bilde på nettet, meget vanskelig å lese, men det nevnes i alle fall en sønn(?) Ole Larsen Schaar. Dette kan være den samme Ole Larsen som senere kom til Slinningen, men noe bevise er det jo langt fra. Handelsstedet Larsnes i Sande angis i 1773 å være eiet av Niels Wind, som senere hadde Ole Larsen som sin handelsforvalter på Grimmergaard ved Ålesund. Niels Wind og Ole Larsen kan altså ha vært gamle kjente fra Sande-distriktet.  Det finnes en gård Skar i Sande, men jeg har ikke kunnet identifisere noen Lars Larsen Skaar/Ole Larsen i bygdebøkene for Sande. - I ekstraskattemanntallet1762  for Kvernes i Nordmøre fogderi nevnes på gården Rensvik en "proprietær" Lars Larsen med en sønn > 17 år gml. Dette kan selvfølgelig også være den Ole Larsen som kom til Slinningen. - Kanskje noen med lokalkunnskap har nærmere kjennskap til disse familiene?

Med vennlig jhilsen       Torbjørn Pihl

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Berre eit lite innspel: Skare i Sande sokn (på Sandsøya) låg ikkje i Rovde skipreide (men i Vanylven skipreide).

Det gjorde derimot (ytre og indre) Skår i Syvde sokn. Skal du finne noko i bygdebøkene, er det dei for Syvde du må leite i.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arvingane etter Lars Larsen Skår var søskena, m.a. Ole Larsen Skår: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24558/20/

 

Ole Larsen Skår var busett på garden indre Skår, der det var skifte etter han i 1782: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24568/208/

 

Såleis er dette etter alt å døme ikkje den personen du er på jakt etter.

 

Garden Indre Skår er omhandla (rett nok noko mangelfullt) i bygdeboka for Syvde: http://www.nb.no/nbsok/nb/baa56d25cc3fa1b2ccb842bb780edda7?index=1#93

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.