Gå til innhold
Arkivverket

Den norske statsrådsavdelinga i Stockholm - korrespondanse


Svein Bertil Sæther
 Del

Recommended Posts

Den 14.september 1832 sendte administrasjonen for Den norske statsrådsavdelinga i Stockholm et brev til stiftamtmannskapet i Trondheim om sjømannen Casper Andreas Molde, som hadde fått lovnad fra kronprins Oscar om en årlig pensjon på 24 spd fra kronprinsens private kasse. Casper hadde mistet det ene beinet sitt under Napoleonskrigene og hinka seg fram på trebein. I brevet, som var medsendt Casper Molde på reisa tilbake til Trondheim, vises det til Moldes "eventyrlige Reise fra Trondhjem til Stockholm" og til hans pass og attester, som gjorde at han vant "Hans Kongl Høiheds Medlidenhed".

Er det mulighet for at det finnes dokumenter (bl a de omtalte pass og attester) rundt denne historien i arkivet til Statsrådsavdelingen i Stockholm, f.eks. i:

  1. Kopibok 24.03.1825 - 09.07.1834 (RA/S-1003/B/Ba/L0029)
  2. Journal 1815-1835 (RA/S-1003/C/Cd/L0001)
  3. Innkomne brev 1832 (RA/S-1003/D/Dc/L0018)

Dessverre endte Casper Anderas Moldes reise tilbake fra Stockholm til Trondheim i tragedie ei mørk høstnatt langt inne i de mørke, svenske skoger, men det er en annen del av historien. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for en interessant henvendelse.

 

Vi har ved en rask gjennomgang av kopiboken (Ba 29) ikke funnet spor av brevet fra Statsrådsavdelingen, men ettersom du siterer fra det, antar vi at du allerede har tilgang til det.

Journalen for 1815-1835 har en lakune fra mai 1831 til og med 1833, men det finnes i arkivsaken en maskinskrevet liste over de innkomne brevene for det manglende tidsrommet. Dessverre kan vi ikke se at det finnes opplysninger om Casper Andreas Moldes sak der.

 

Vi har dessverre ikke kapasitet til å gjøre mer omfattende undersøkelser. Du er velkommen til lesesalen for eventuelt å gjennomgå arkivet etter Statsrådsavdelingen. Åpningstider og annen praktisk informasjon finnes på www.arkivverket.no/riksarkivet.

 

Vennlig hilsen

 

 

Seksjon for brukertjenester

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange takk for søket og for svaret.

Ja, selve brevet har vi, men det hender at en i kopibøker og journaler finner henvisninger, som kan være til nytte. Her var da dette brevet dessverre ikke ført i kopiboka. 

Takker for invitasjonen til lesesalen. Det blir nok aktuelt om stunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.