Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Simon

Skilsmisse mellom Anne Sophie Olsdatter og Nils Magnusen (Ekman) ca 1830?

Recommended Posts

Cecilie Simon

Enke Anne Sophie Olsdatter og Gartnerdreng Nils Magnusen giftet seg 1818 i Aker kirke. I 1829 finner jeg en attest i Garnisonsmenighetens minesterialbok der det står at Anne Sophie er utflyttet til Vestby og:"skal være separ.(ert) 1824 fra sin mann og er iøvrigt mig ubekjendt da hun allerede i 4 år har opholdet sig i Hølen". Jeg finner henne ikke som død i kirkeboken for Vestby.

Nils Magnusen finner jeg først igjen i kildene i 1838, da  enkemann og gartner Nils Magnusen gifter seg med piken Margrethe Petersdatter i Nes kirke (Flekkefjord). Det står ingenting om at han er blitt skilt fra sin 1. kone. Jeg vet derfor ikke om han forble separert frem til sin (eks)kones død, eller om de skilte seg. Er det noen kilder som kan kaste lys over dette spørsmålet?

 

Cecilie

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

Vi flytter emnet til Riksarkivets forum. For hjelp til å finne Anne Sofies dødsfall anbefaler vi Brukernes eget forum.

 

Vennlig hilsen
Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Cecilie Simon

Flott, takk skal du ha.

Jeg har funnet noe mer opplysning om gartner Nils Magnusen, som kanskje har noe med saken å gjøre.

En notis i "den Norske Rigstiende" 2. feb 1824 fra Kristiania sivile skifterett datert 2. feb 1824 står  gartner Magnus Nilsens bo i en oversikt over falittbo. Kan dette ha noe med separasjonen å gjøre?

18. aug 1829 står det i Christiania intelligenssedler står det en notis om det vil bli holdt offentlig auksjon i gartner Nils Magnusens logi hos undertoldbetjent Bakke i Opsloe etter begjæring av prokurator Randklev, underskrevet Stabek 11. aug 1829. Denne auksonen ble ikke gjennomført, så trolig klarte Nils å gjøre opp for seg. Men dermed antar jeg at Nils og Anne Sophie ikke bodde sammen i 1829, og trolig ikke hadde gjort det de siste 4 årene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.