Gå til innhold
Arkivverket
Per Otto Egeberg Asak

Adelstittel "av", "til" eller "zu"

Recommended Posts

Per Otto Egeberg Asak

Avdøde Tore Vigerust prøvde å fjerne danske eller tyske titler i Norsk Middelalder genealogi Desverre så er det stor forvirring i denne bruken av tilnavns ord. Sjøl i nyere slektshistoriske verk ser jeg at f.eks Jon Ivarson Raud av Sørum ( egentlig Sudreim i 1302) skrives som "Jon Ivarson Raud til Sørum" Tore Vigerust hevder at en slik navnform aldri blei brukt av nevnte person. 

7 generasjoner seinere, da Norge kom under Danmark finner vi etterkommere f.eks fru Injgerd (Inger) Ottesdatter til Austråt 1523 og Gørvild Fadersdatter til Torup 1545. Dermot ser det ut at Gørvilds grandtante Karine Alvsdatter på Grefsheim, Nes på Hedmarken ikke brukte tilnavnet "til" så seint som tidlig på 1500-tallet.

 

PS. Skrivemåten til Gørvild varierer mellom Gyrvild, Görild og det danske Görvel og kanskje er det enda flere varianter av dette navnet.

 

mvh POEA

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.