Gå til innhold
Arkivverket
Berit Gullbekk

Tungtvannsanlegget på Rjukan

Recommended Posts

Berit Gullbekk

Er det noen som vet om det finnes et arkiv etter tungtvannsanlegget? Jeg tenker da på de som jobbet der. Det foregikk vel en del byggevirksomhet og renger med at nordmenn var med på det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Stian Høiset

Med den beste intensjon får jeg bare lyst til å korrigere inngangsspørsmålet: "Tungtvannsanlegget" på Rjukan var egentlig en hydrogenfabrikk. Tungtvann var et biprodukt.

 

Hydrogen utvunnet fra vannelektrolyse på Vemork ble bundet sammen med nitrogen fra "luftgassfabrikken" på Rjukan (jeg er gammel Rjukangutt) for å lage ammoniakk ved syntese, som igjen brukes som gjødsel.

 

Inntil 2. verdenskrig var tungtvann et ubrukelig biprodukt av vannelektrolyse, som foregår ved lutløsning i vann (ca. 30 % KaOH). Det var først ved 2. verdenskrig at tungtvannet ble en strategisk vare. Resten av Europa hadde ikke nok strøm til å utføre vannelektrolyse.

 

"Funfact" om tungtvann er at isbiter laget av stoffet synker i drinken din.

 

Min interesse i dette er at "tungtvannsanlegget" egentlig krediteres hydrogenfabrikken (som det var den gangen). Tungtvann var ikke av interesse før tyskerne invaderte landet vårt. Med de beste intensjoner fra min side.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.