Gå til innhold
Arkivverket

Hvordan finne data etter 1910?


Siri Kjølberg
 Del

Recommended Posts

Vi har sperrefrister for data som er lagt ut for søk. Fødseler/dåp går ikk lenger enn til 1920, men vigsler og dødsfall kan gå fram til vår tid. Men ikke  alt er transkribert, det er kun en liten prosentdel som er søkbart. I Finn kilde  http://digitalarkivet.arkivverket.no/finn_kildefår du oversikt over hva som er tilgjengelig av kilder. Du kan f.eks. velge et fylke/landsdel og under Form velger du "fulltranskribert, søkbar" for å få fram de kildene som du kan søke i.

 

Det vi ikke har tilgjengelig av kirkeboksdata for søk, må du da finne ved å bla i de skannede kirkebøkene. Du kan bruke finn kilde til å få oversikt over hva som er tilgjengelig av disse også. For de skannede kirkebøkene har vi andre sperrefrister. Dåpslister og begravelseslister går fram til 1930, mens viede går fram til 1950. Leter du etter informasjon som er av såpass nyere dato slik at du ikke finner dette i Digitalarkivet, må du kontakte Arkivverket: post@arkivverket.no Der vil de kunne se i den originale kirkeboken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Dette er ikkje heilt rett. Vigsellistene i dei skanna kyrkjebøkene er opne til dags dato. (Eg meiner å hugse at borgarlege vigselsbøker har 60 års klausul). Listene over gravlagde har 80 års klausul, og er såleis opne til og med 1935. Dette står det meir om her. Skal ein leite etter skanna kyrkjebøker er det vel også enklare å bruke "Bla i kirkebøker Norge" på https://media.digitalarkivet.noenn å bruke "Finn kilde".

 

Det er elles også transkribert enkelte kommunale folketeljingar av nyare dato. Desse følgjer eit anna regelverk enn dei statlege teljingane, og har 60 års klausul. Dei transkriberte teljingane er tilgjengelege ved å gå inn på "Kommunetellinger" på framsida til Digitalarkivet.

 

Ei heilt anna sak er at mange nyare dødsfall kan finnast ved å gå inn på http://www.disnorge.no/gravminner

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner ikke helt hvordan Arkivverket tolker sperrefristreglene i arkivene som omhandler vigsler og lysinger. Noen arkiver er sperret, andre ikke og ulogisk hvis man antar som kriterium for sperring at informasjonen inneholder særs personlige opplysninger om nålevende mennesker.

 

Ett eksempel for å illustrere hva jeg mener:

Hvorfor er denne vigselboken her, L0001 1920-1942  https://media.digitalarkivet.no/db/browse?archives%5B%5D=no-a1450-06000000013735&start_year=&end_year=&text=helt sperret, når man kan lese "usperret" samme type informasjon i denne boka her for eksempel : kb10611404232137 (SAB, St. Markus Sokneprestembete*, Ministerialbok nr. C 2, 1946-2002, s. 131b-132a)?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den fyrste og den siste boka i trefflista har 60 års klausul (dei er sperra frå 1956), og eg håpar Arkivverket kan svare på kvifor det er ulike klausular på kyrkjelege og borgarlege lysings- og vigselslister.

 

Når det gjeld dei andre vigselsbøkene trur eg det må vere ein feil, og eg har lagt inn spørsmål i forum for skanna materiale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan bekrefte at det er feil i nettsperrene på enkelte av de borgerlige vigselsbøkene. Det skal vi naturligvis rette. Jeg viser ellers til mitt svar her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.