Jump to content
Arkivverket
Rolf Erik Larsen

Anders Larsen Vang/Hedmark

Recommended Posts

Rolf Erik Larsen

Jeg har fulgt min farsslekt tilbake til Anders Larsen Vang/Hedmark, men har ikke funnet hans fødsel/dåp og foreldre. Tilsvarende opplysninger om hans ektefelle er funnet. 

 

Ungkar/Ugift Anders Larsen, Aasbakken/Vest Aaseie og Pige Marthe Ingebretsdatter, Kirkebyeie/Kirkeby inngikk ekteskap 19.11.1802 (Adessene er som det fremgår, angitt forskjellig i Ministerialboken og Klokkerboken). De fikk barna Olive f.18.7.1804, Eiie f.11.5.1808, Lars f.9.3.1811 og Anders f.16.11.1813. Lars er min tippoldefar.

 

Det er under fødsel/dåp i Kirkebøkene for Vang angitt flere Anders Larsen, men vanskelig å plukke ut den rette. Det kan også være en mulighet for at han kan være født/døpt i et annet prestegjeld. Følgende 4 i Vang synes imidlertid interessante. De er alle en del yngre enn Marthe, men ekteskap er mulig.

 

1)  I Folketelling 1801 er det bare Anders Larsen, Disen, f.1777. som kan være aktuell. Fødselsåret tilsier en alder av 25 år ved ekteskap i 1802. (Kan dette være en av de Anders som er nevnt nedenfor?)

 

2)   Anders Larsen Aaseie, konfirmert 1793. Fødsel/dåp og foreldre er ikke funnet. Ved vanlig konfirmasjonsalder på 14-15 år, vil han være født ca.1778. Fødselsåret tilsier en alder av 24 år ved ekteskap i 1802.

Denne Anders har samme adresse, Aaseie, som den Anders som giftet seg med Marthe Ingebretsdatter. Kan han fortsatt etter konfirmasjonen ha blitt boende på Aaseie frem til 1802, og således være den Anders som giftet seg med Marthe?

 

3)   Anders Larsen Spigerud, med foreldrene Lars Larsen og Olive Engebretsdatter, er født i 1779. Fødselsåret tilsier en alder av 23 år ved ekteskap i 1802.

Foreldrene til denne Anders var i følge Folketelling 1801 bosatt på samme adresse, Kirkebye Nedre og Øvre, som Marthe Ingebretsdatter. Det kan da være nærliggende å anta at denne Anders og Marthe har truffet hverandre her. Anders og Marthes eldste datter Olive, vil være oppkalt etter sin farmor, hvis dette er den rette Anders.

 

4)   Anders Larsen, med foreldrene Lars Hansen JevenourEjer og Martha Povelsdatter, er født 1776. Fødselsåret tilsier en alder av 26 år ved ekteskap i 1802.

Broren til moren Martha Povelsdatter, Eric Povelsen Havnen f.1768, var forlover til Anders Larsen og Marthe Ingebretsdatter da de giftet seg. Her er en klar forbindelse. Hvis Anders som giftet seg med Marthe er sønnen til Lars Hansen og Martha Povelsdatter, vil forloveren Erich være Anders sin onkel. Ikke uvanlig at en onkel er forlover.

 

Jeg håper på hjelp til videre avklaring, og innspill imøteses. På forhånd mange takk!

 

Hilsen

Rolf Erik Larsen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ann-Mary Engum
Tidligere tema:

 

39399 Anders Larsen og Marthe Ingebretsdatter, Vang i Hedmark, gift 19.11.1802
Startet av Guest_Rolf Erik Larsen_* May 04 2006 21:45
 
 
----
 
Mange Anders Larsen i Vang Hedmark omkring 1800.Finne den rette.
Startet av Rolf Erik LarsenFeb 03 2015 14:39
 

 

Edited by Ann-Mary Engum

Share this post


Link to post
Share on other sites
Leif Baardseth

Oliv er ingenlunde noe uvanlig navn i Vang, men det er naturlig å tro at en mann med mor Oliv, ville kalle sin eldste datter Oliv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.