Gå til innhold
Arkivverket
May Teistevoll

Gjertrud Anfinnsdatter Soop

Recommended Posts

May Teistevoll

Gjertrud Anfinnsdatter Soop døde 2. november 1579. Dette vet vi fra et sørgedikt skrevet av Nilels Lauridsen Arctander, trykket i København i 1580.

Elegia in obitum Honestissimae Foeminae, omniq, pietatis & castimoniae, modestiae, caeterarumq Matronalium virtutum genere praestantis, Gertrudae Anphindi Soopiae ...

 

Har nå fått en kopi av diktet fra Universitetsbiblioteket i Oslo, og har strevet meg igjennom det. Kan ikke latin, så det ble nødvendigvis oppslag ord for ord. Det jeg imidlertid forstår og stusser over, er at her er ingenting om fødsler eller etterlatte barn.

 

Nevnt er hennes sørgende ektemann «tristes marite», hennes sørgende søstre «tristes lugure sorores», sørgende venner «mæstos amicos». Men ingen sørgende barn.

 

Navngitt er også hennes far «Anphindo Sopio» og en nylig død bror, Zacharia, «frater maximus huius eras».

 

Gjertrud er som seg hør og bør beskrevet med alle dyder. For ektemannen kjærlighet og ærbødighet «testis amor verbi & reuerentia vera mariti». Mild mot de fattige «pauperibus mitis» osv osv,  Men her står altså ingenting om henne som mor.  Hadde forventet noe sånt som kjærlig mor for sine barn?

 

Mitt spørsmål blir derfor om Gjertrud Anfinnsdatter Soop hadde barn?  Det er blitt hevdet at hun hadde 5 barn.  Vet man dette sikkert?   

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
May Teistevoll

Takk for lenkene. Forstår at Simon Ellefsen har basert seg på Henning Sollieds artikkel om Soop i "Gamle ætter i Sogn" i NST I.

Betryggende med Sollied.  Men fortsatt synes jeg det er merkelig at barna ikke blir nevnt i et trøsteskrift.  Kanskje det ikke var vanlig?  Jeg har bare lest dette ene trøsteskrivet.

 

Takk fra May

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.