Gå til innhold
Arkivverket
Per Otto Egeberg Asak

Kong Sverre ca 1150-1202 og Snorre Sturlason 1178/79-1241

Recommended Posts

Per Otto Egeberg Asak

I Snorres Kongesagaer (Heimskringla) har Snorre nevnt et par ord om kong Sverre og hans virke før 1177 da Snorre avslutter sin Kongesaga. Dette i forbindelse med Håkon Sigurdson herdebreies fall i slaget mot Erling Skakke 1162 ved Mørekysten.

Snorre skriver (Anne Holtsmarks oversettelse): Fra Magnus Erlingssons saga, avsnitt 8: " Kong Sverre, hans bror, lot kong Håkons lik flytte nord til kaupangen og lot det legge i steinveggen i Kristkirken på sørsida koret"

Slaget foregikk i 1162 og Sverre var vel ennå ikke kommet til Norge. Først ca. 10 år seinere hadde Sverre kommet til Norge ( ifølge Sverres saga var han 24 år da han fikk vite at han var kongssønn) og blitt leder av Birkebeinerflokken. Først da han kom til Norge kunne han flyttet liket til sin antatte bror Håkon Herdebrei.

Det kan virke som Snorre trodde på at Sverre var bror av Håkon Herdebrei og sønn av Sigurd Munn. Sjøl om Snorre påsto at Sverre var kongssønn, har ikke dagens historikere stolt på Snorres troverdighet, sjøl om det skjedde i hans samtid. Snorre hadde god grunn til å sjekke troverdigheten i denne påstanden, men gjorde det ikke. Antagelig for påstanden om kongelig avstamming var viktigere enn den virkelige avstammingen, som "historikeren" Snorre heller ikke hadde trodd så mye på.

Historikerne har fremdeles godtatt Sverres "antatte" avstamming ved fremdeles kalle ham Sverre Sigurdson.

Hvorfor ikke kalle ham Sverre Gunnhildsson? Moren Gunnhild er det mest sikre angående Kong Sverres opphav. Er det noen som har skrevet om Gunnhild utover det som står i Sverres saga?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Per Otto Egeberg Asak

Takk  Grethe

Jeg kjente ikke til at hun var med i Norsk Biografisk leksikon (skrevet av Knut Helle).

Jeg har stor tillit til Helle som historiker.

Det pussige er at Koht som tvilte på at Sverre var sønn av Sigurd Haraldsson Munn likevel brukte navnet Sverre Sigurdson.

Men det som står om Kong Sverres mor Gunnhild viser at hun virkelig har levd. Men mye av det som står skrevet hva hun har gjort i løpet av sitt liv virker usannsynlig. Likevel vil jeg tilføye om det som står skrevet er sant eller ikke; Hun må ha vært en usedvanlig kvinne.

 

mvh POEA

 

 

Endret av Per Otto Egeberg Asak

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Det pussige er at Koht som tvilte på at Sverre var sønn av Sigurd Haraldsson Munn likevel brukte navnet Sverre Sigurdson.

 

Sverre kalte seg og var kjent under navnet Sverre Sigurdsson, så jeg synes ikke det er urimelig eller galt av historikerne å omtale ham som Sverre Sigurdsson, til tross for at han i realiteten var en Sverre Unasson (eller noe helt annet).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.