Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Per Otto Egeberg Asak

Kong Sverre ca 1150-1202 og Snorre Sturlason 1178/79-1241

Recommended Posts

Per Otto Egeberg Asak

I Snorres Kongesagaer (Heimskringla) har Snorre nevnt et par ord om kong Sverre og hans virke før 1177 da Snorre avslutter sin Kongesaga. Dette i forbindelse med Håkon Sigurdson herdebreies fall i slaget mot Erling Skakke 1162 ved Mørekysten.

Snorre skriver (Anne Holtsmarks oversettelse): Fra Magnus Erlingssons saga, avsnitt 8: " Kong Sverre, hans bror, lot kong Håkons lik flytte nord til kaupangen og lot det legge i steinveggen i Kristkirken på sørsida koret"

Slaget foregikk i 1162 og Sverre var vel ennå ikke kommet til Norge. Først ca. 10 år seinere hadde Sverre kommet til Norge ( ifølge Sverres saga var han 24 år da han fikk vite at han var kongssønn) og blitt leder av Birkebeinerflokken. Først da han kom til Norge kunne han flyttet liket til sin antatte bror Håkon Herdebrei.

Det kan virke som Snorre trodde på at Sverre var bror av Håkon Herdebrei og sønn av Sigurd Munn. Sjøl om Snorre påsto at Sverre var kongssønn, har ikke dagens historikere stolt på Snorres troverdighet, sjøl om det skjedde i hans samtid. Snorre hadde god grunn til å sjekke troverdigheten i denne påstanden, men gjorde det ikke. Antagelig for påstanden om kongelig avstamming var viktigere enn den virkelige avstammingen, som "historikeren" Snorre heller ikke hadde trodd så mye på.

Historikerne har fremdeles godtatt Sverres "antatte" avstamming ved fremdeles kalle ham Sverre Sigurdson.

Hvorfor ikke kalle ham Sverre Gunnhildsson? Moren Gunnhild er det mest sikre angående Kong Sverres opphav. Er det noen som har skrevet om Gunnhild utover det som står i Sverres saga?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per Otto Egeberg Asak

Takk  Grethe

Jeg kjente ikke til at hun var med i Norsk Biografisk leksikon (skrevet av Knut Helle).

Jeg har stor tillit til Helle som historiker.

Det pussige er at Koht som tvilte på at Sverre var sønn av Sigurd Haraldsson Munn likevel brukte navnet Sverre Sigurdson.

Men det som står om Kong Sverres mor Gunnhild viser at hun virkelig har levd. Men mye av det som står skrevet hva hun har gjort i løpet av sitt liv virker usannsynlig. Likevel vil jeg tilføye om det som står skrevet er sant eller ikke; Hun må ha vært en usedvanlig kvinne.

 

mvh POEA

 

 

Edited by Per Otto Egeberg Asak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Det pussige er at Koht som tvilte på at Sverre var sønn av Sigurd Haraldsson Munn likevel brukte navnet Sverre Sigurdson.

 

Sverre kalte seg og var kjent under navnet Sverre Sigurdsson, så jeg synes ikke det er urimelig eller galt av historikerne å omtale ham som Sverre Sigurdsson, til tross for at han i realiteten var en Sverre Unasson (eller noe helt annet).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.