Gå til innhold
Arkivverket

Hvor kom sorenskriver Rochs aner fra (Danmark eller England?)


Trygve Knudsen
 Del

Recommended Posts

Har noen spørsmål angående denne mannen (sakset fra lokalhistoriewiki.no):

 

"Christian Christophersen Roch (født 1631, død 1708) var sorenskriver i Øvre Telemarken sorenskriveri. Han ble utnevnt til sorenskriver i Telemark i 1662. To år etter giftet han seg med Ædel (Adele) Tykesdatter. Seljordspresten Zacharias Skancke viet dem. Rock hadde i alt 15 barn. To døde små og tre var «uekte», men de andre ble til Rockerova, som Rochs etterkommere ble kalt. Når Roch kom til kirken med kone og barna Peter (1665), Ingebjørg (1666), Tykje (1668), Kristoffer (1668), Kristoffer (1670), Kristian (1671), Elisabeth Sofie (1672), Maren (1675), Gjertrud (1677), Mattias (1679) og Hilleborg (1685), brukte folk dette tilnavnet. Christian Roch hadde ord på seg for å for å være en vanskelig mann som utnyttet sin stilling til å slå under seg flere gårder. I de 46 årene som han bodde i Seljord, bodde han på Øverland, men eide bl.a. Øvre Klomset, Aase og Bjørge. Roch ble avsatt i 1683."

 

 

Har lest flere steder at man mener hans far, Christopher Roch, var fra Danmark (de kalte ham en "Jutlander") og hans mor var fra England - Charitie Discombe het hun, født i Bow (Nymet Tracey) i Devon i 1598.

 

Problemet er at jeg ikke finner spor av noen Christopher Roch født i Danmark på det tidspunket. Men på Familysearch finner jeg Christopher Roch f.1582 i nettopp Devon. Giftet seg med Charitie i Zeal Monachorum, Devon, 5.september 1625. Da er vel sjansen temmelig mye større for at dette er den riktige Christopher Roch? Noen som har litt mer "kjøtt på beinet" i denne saken? Så er spørsmålet - hvorfor kalte man ham "Jutlander"? Kan man ha ment "fra utlandet"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.