Gå til innhold
Arkivverket
Anne Kjendsheim

Lars Kristensen, fanteretellingen i Drangedal i 1865

Recommended Posts

Anne Kjendsheim

Jeg prøver å finne ut mer om Lars Kristensen, registrert i fantetellingen i Drangedal i 1865. Den ble utarbeidet ved den ordinære folketellingen samme år.

 

Det står der at han ble straffet for utukt i 1849, og har et fast tilhold i et hus på heia i Gjerstad. Det står ikke alder og fødested. Han er kalt  "Uhrforderver", med alias "Grise-Lars".

I Drangedal rundt denne tiden var det en eneboer ved navn Lars Kristensen som i flere år bodde på heia på Jysereid, et skogområde som grenser til Gjerstad. Hadde vært ​interessant å eventuelt få bekrefta om dette var samme mann. Denne eneboer Lars Kristensen døde som ugift fattiglem 21.5. 1895 i Kroken i Drangedal. Det står da at han er født i Lunde i Telemark i 1812. I folketellinga for 1891 bor han også i Kroken i Drangedal.

 

Det er skrevet ned litt om denne eneboeren. I en folketelling det nevnt at han er født i Melum i 1810, i en annen at han er født i Holla i 1820 (kilde her er årbok nr. 3 til Drangedal historielag, 1976). Jeg har sjekka litt i kirkebøkene med romslig spredning rundt påståtte fødselår, fant ingen i Lunde eller Holla, men denne i Melum:

 

Lars f. 3.5. 1813. Foreldre Christen Svendsen og Margit Larsdatter (tror det skal være Høidalen)

 

Ellers er det bl.a opplyst om eneboer Lars Kristensen at han gikk rundt og reparerte klokker (veggur) og solgte strykstikksand, dvs brynesand. "Frå hverdagslivet i øvre Gjerstad" av Lars Skjeldsø er en kilde her.

 

Tilbake til Lars Kristensen fra folketellinga i 1865:

 

- er et noen som kan hjelpe meg å finne fram i hvilke kildder jeg kan bruke for å finne ut mer om dommen for utukt i 1849? Er det mulig å finne ut noe om dette?

- evt andre opplysninger om den ene eller andre Lars Kristensen, og evt koblinger som kan belyse om det kan det være samme person?


Skal selvsagt være fantetellingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.