Gå til innhold
Arkivverket

Skifte etter oberst Lucas (Jensen) Winther, død i Trondheim 11. jun 1772


Cecilie Simon
 Del

Recommended Posts

En dødsannonse i ”Tronhiems allene kongelige privilegerede Adresse-Contoirs Efterretninger 1772.06.12” forteller at Hr oberste Winther døde i Trondheim 11. Jun 1772. Dette var trolig Lucas Jensen Winther. Hvis det ble skiftet etter ham, skulle dette være funnet i Trondheim by, skifteprotokoll nr. 19. Så vidt jeg forstår finnes ikke denne lenger, men det er en del skiftedokumenter fra denne perioden, slik at en del kan gjenskapes. Finnes det noen dokumenter i arkivet som forteller om det ble skiftet etter Lucas Winther, og hva det sto i skiftet?

Lucas testamenterte så vidt jeg forstår, ut fra notiser i samme avis, 500 rdl, til "Trondheim tugt= og berkhuus" efter "Reseript af 14 Augustii 1770", men han skal ha hatt barn i live. I følge Ovenstad hadde han bl.a sønnen Otto Fredrik Winther, som døde 1800 i Larvik. Otto giftet seg med tjenestejenten sin etter at de hadde fått 2 (3) barn utenfor ekteskap, og jeg lurer på om Lucas kan ha gjort ham arveløs.

 

Cecilie

Endret av Cecilie Simon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I og med at han var oberst kan det være at skiftet ble behandlet av militæret og at skiftet kan finnes i militærarkivet.

 

Finn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I og med at han var oberst kan det være at skiftet ble behandlet av militæret og at skiftet kan finnes i militærarkivet.

 

Finn

Takk skal du ha.

Hvor leter jeg etter skifter i militærarkivet?

 

Cecilie

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Militærarkivet er organisert på de forskjellige enhetene og noen av dem har skifteprotokoller. Du må bruke katalogene på Statsarkivet og lete etter hvor det finnes skifteprotokoller. Kan du finne ut hvor han tjenestegjorde, vil jo det hjelpe. Olai Ovenstads bøker om befalspersoner vil jo kunne være en god hjelp. Finnes på lesesalen. Norsk Slektshistorisk Forening har de også skannet på sine sider genealogi.no

 

Mvh

Finn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser av ”Tronhiems allene kongelige privilegerede Adresse-Contoirs Efterretninger” at det er skiftekommisjonen ”af Ersecutores Testamenti” Nordahl. Volqrts som proklamerer at hvis noen har krav i boet etter oberst Lucas Winther, må de melde fra innen 8 uker. Det tyder vel på at det ikke er et militært skifte?

 

Lucas Winther var pensjonist da han døde. I følge Ovenstad hadde han solgt sin sjefsregimentsstilling i Trondheimske nasjonale infanteriregiment i 1760, etter å ha innehatt stillingen en 3 års tid.   Cecilie

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hei

 

Vi har ikke funnet Lucas Winter i skifteregisteret for perioden ca 1771-1824. Vi har heller ikke funnet dokumentasjon om dette dødsfallet i skiftedokumentene i amtsarkivet. Vi har sett igjennom de to pakkene med skiftedokumenter fra 1772, men har ikke funnet ham der.

Vi kan derfor ikke se at det finnes dokumentasjon om et eventuelt skifte etter ham i verken byfogd eller amt. 

 

 

Med hilsen

Solrun Hommedal

Arkivverket

Trondheim

 
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.