Gå til innhold
Arkivverket
Bjørn Olav Åsvold

Barn av Frans (Jacobsen?) flyttet fra Norge til Dalby i Värmland på 1730-tallet. Hedmarkinger? Omreisende?

Recommended Posts

Bjørn Olav Åsvold

Midt på 1730-tallet kom Torger Fransen og Ingeborg Johansdatter flyttende fra Osen i Trysil til Avundsåsen i Södra Finnskoga (den gang Dalby) i Värmland. Ingeborg var gravid, og de ba presten i Dalby om å få gifte seg. Hun var 22 år gammel og hadde gått til alters i Elverum, mens han var 18 år og kunne ikke sin kristendom. De leste på norsk, har Dalby-presten notert i husforhørslengden. De flyttet 1737 til Ransby i Dalby, der Torger var soldat. Ifølge husforhørslengdene var Torger født i 1716, Ingeborg i 1712. De hadde barna Annika/Anna (f. 1736), Marit (f. 1741), Johan (f. ca. 1746) og Jacob (f. 1748). Torger døde 7. oktober 1760 (alder oppgitt til 44 år 5 mnd.), Ingeborg 3. april 1762 (alder oppgitt til 52 år), begge på Ransby i Dalby. Ingeborg kan ha vært fra Osen og av finneslekt. Men navnene Torger og Frans finnes verken i finneslektene i området eller i Trysilslektene for øvrig, så Torger må ha kommet annensteds fra. Ifølge generalmønsterrullen for Närke og Värmlands regimente var han født i Värmland (innførsler 1744 og 1754), men jeg tror ikke det er en sikker opplysning. Han er ikke ført som døpt i Dalby kirkebok, og han leste, som nevnt, på norsk.

 

I Dalby dukker det opp flere andre Franssønner/-døtre i samme periode. Ingen av dem er ført som døpte i kirkeboka for Dalby (skjønt den er mangelfull). Flere av dem ser ut til å være i familie (se nedenfor), og flere av dem var soldater, som Torger. Flere har, som Torger og Ingeborg, barn ved navn Jacob eller Anna. De fleste av disse ble værende i Dalby, men Gurika og Tore ser ut til å flyttet derfra. Jeg antar at noen av disse var søsken og at de kan ha kommet fra Norge (årstallene er hentet fra kirkebok/husforhørslengd for Dalby):

 • Frans Fransson var ”gåsse” i Høljes (Norra Finnskoga, Dalby) i 1737/38, deretter soldat i Gunneby, Slättne og Ransby i Dalby, men døde før 1751. G. 1740 m. Marit Eriksdtr. fra Tutstad (f. 1712). Barn: Anna (f. 1740) og Ingeborg (f. 1745).
 • Gurika Fransdotter bodde i Uggenäs og Ransby i Dalby i 1738/39-40 – jeg vet ikke hvor hun ble av.
 • Tore Fransson bodde i Lillebergsgården og Hole i Dalby før han flyttet til Norge, ifølge husforhørslengden for 1740-42. Samme sted har presten notert at han leser ille på dansk – og det at han leste på dansk, må vel bety at han var norsk.
 • Olof Fransson, f. 1724, g. 1 m. Marit Mattesdtr. (f. 1722), 2 m. Britta Pettersdtr. (f. 1732). Barn i 1. ekteskap: Kerstin (f. 1749) og Jacob (f. 1751). Olof var soldat på Hole i Dalby og bodde senere på Tutstad og Lillebergsgården i Dalby. Torger Franssons datter Anna bodde hos ham ei tid ifølge husforhørslengden for 1757-66.
 • Marit Fransdotter, f. 1732. Bodde på Hole i Dalby da hun i 1761 giftet seg med Mattes Abrahamsson i Slättne. Barn: Ingärd (f. 1762) og Jacob (f. 1765). Som enke bodde Marit hos ovennevnte Olof Fransson.
 • Pål Fransson, f. 1734. G.m. Ragnila Halvardsdtr. (f. 1722). Pål var soldat og bodde på Hole og Vingäng i Dalby.

 

Jeg har forsøkt å finne matchende personer i kirkebøker på norsk side.

 • I Stange hadde Frans Jacobsen, en fattig mann på Ottestad, og Anne Eriksdatter sønnen Ole (født på Lundgaard) til dåp 14.12. 1727; han kunne passe med den Olof Fransson som var oppgitt å være født 1724 i de svenske husforhørslengdene. Frans og Anne hadde reisepass, men presten har ikke angitt hvor de reiste fra.
 • I Otterøy i Nord-Trøndelag hadde kjelebøter Frans Jacobsen sønnen Torger til dåp i 1716. Fødselsåret passer med den Torger Fransen som dukket opp i Dalby, og kjelebøtere var omreisende folk – men avstanden er likevel lang fra Trøndelagskysten til Hedmarksbygdene.
 • Frans Jacobsen fra Snåsa hadde sønnen Vedrik til dåp 1714 i Vikna; det kan være samme mann som kjelebøteren.
 • Katolikk Frans Jacobsen var far til Gunil Lassesdatters barn Maria i Enningdalen i Østfold i 1733; han er vel neppe identisk med noen av de andre Fransene jeg har funnet.

 

Har noen ytterligere opplysninger om disse folkene – eller har noen støtt på andre Franssønner/-døtre på norsk side som kan passe med dem som flyttet til Dalby?

 

Mvh Bjørn Olav Åsvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.