Gå til innhold
Arkivverket
Sigmund Steinsbø

Y-DNA, Q- L804, HRD, Stord, Bortveit, Råmund f. ca. 1640

Recommended Posts

Sigmund Steinsbø

Om slektsgranskinga mi (les: bygdeboka for Stord), er korrekt, og biologien stemmer, er ovannemnde Råmund eldste kjende ane for ei grein av Haplogruppa Q-L804 i Sunnhordland.

 

Dei mannelge ætlingane hans er såleis tettare i slekt, - i rein mansline, med store deler av både steppefolket i Kaukasus og med urfolka i Amerika, - altså indianarane, enn dei er med naboane i Sunnhordland.

 

For å granske gruppa nærare, spør eg om det er nokon som kan ha kjennskap til primærkjeldene bygdebokforfattaren har hatt tilgang til, som kan gje ein peilkepinn på kor Råmund kom frå, eller om ein har forslag til andre mannlege ættledd som kan vera tett i slekt med han.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kjell Olsen

Spennende haplogruppe! Har du tatt BigY? Jeg ser i YFull-treet at de har fått inn undergruppen til de eldste levningene av mennesker i Amerika (Clovis), Q-Z780.

 

Interesserte kan google Anzick-1 (jeg er i utlandet med iPhone, og får ikke kopiert lenker

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Bjarne Hollund

Jeg har også Råmund Bortveit som ane. Mye tyder på at den kan være forgjengerne på Bortveit som er Råmund sine nærmeste forfedre. Det er en Olav der i 1645 (iflg. koppskatten) som kan være Råmund sin far. Iflg. 1666-manntallet var Råmund en av oppsitterne (26 år) og Olav var borte. Råmund kaller sin eldste sønn for Olav. Nå var Råmund gift med Margrete Olsdt., datter av lensmannen Ole Jensson Søreid på Tysnes og Mari Pedersdt. Det går fram av skiftet etter sistnevnte. Olav-oppkallingen kan også være etter lensmannen.


Iflg. skattemanntallet av 1563 var det en Oluf på Bortveit (jordeiende bonde) og bygdeboken opplyser at det var en Råmund der i 1605 (ukjent kilde). Det kan tenkes at Olav i 1563, Råmund i 1605 og Olav i 1645, er Råmund i 1666 sine forfedre, men bevisene mangler. Vi finner også en Olav Råmundson (Olaff Romwnssons)i skattelisten for 1519. Gårdsnavnet manglet, men han står oppført etter gårdene Sunde, Valen og Tveit, som er i nærheten. Dette kan være samme mann som Oluf på Bortveit i 1563, eller en mulig farfar av han. Det blir nok vanskelig å komme nærmere en avklaring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein O. Tislevoll

Råmund som er nemnd i manntallet i 1666, er nevnt som Romon Olsen ca.1703. Kom over noe om Halsnøe clostergods forfattet Anno 1703. 

Bruk Finn kilde, velg vestlandet og diverse kilder og så Rentekammeret inntil 1814, Realistisk ordnet avdeling, Statens gods 1659- 1703. Så Halsnøy kloster gods Jordebok, Sunnhordland og Føyno skibreide 93b-94a. På neste sidene 95b-96a heilt nede står det Børtvedt, og der er Romon Olsen. Det kan tyde på at han har vært sønn av den Olav som er nevnt i 1645. Kan ikke med lenke, derfor blir det slik. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Arnstein Rønning

Her kan man lese om haplogruppen Q: http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_Q_Y-DNA.shtml

 

Når du skal kopiere og legge inn ei lenke: 

 

1. Åpne sida du vil lenke fra. Trykk på lenka som du ser helt øverst på skjermen (starter ofte med https). Da får den en annen farge. 

 

2. Trykk på tasten Ctrl på tastaturet ditt, og mens du holder den nede, trykker du på C (da har du kopiert)

 

3. Gå til den sida du vil legge fra deg lenka og trykk på tasten Ctrl, og mens du holder den inne, trykk på V. Og vips så ligger lenka der.

 

Du kan prøve deg fram ved f.eks å åpne for å sende en mail. Kopier ei lenke og legg den inn i mailen (den kan du jo stryke etterpå).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein O. Tislevoll

Takk for lenke og opplysninger om hvordan man lager lenke, Arnstein. Fant også ut at farsnavnet til Aron (Arne) Hetlesæter er Lars. Han står som Aron Larsen i samme kilde, som den jeg skrev om over her. Vet ikke om jeg er i slekt med Romon Olsen, men interessant linje uansett. Han og hans forfedre hadde kanskje noen nå ukjente døtre, som kan ha giftet seg med folk her omkring. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.